Eski toprak olanlar hariç yeni toprak nesilde herkesin bir fobisi, takıntısı var. Bebeklikten başlayarak tanı koya koya büyüyor çocuklar, sonrasında ergenlik, genç, yetişkin derken yaş ilerliyor. Bu defa hem sağlığını koruma hem de yaşlanmayı durdurma telaşı devam ediyor. Fobilerimiz, takıntılarımız olmasa iyi ama onlara da her geçen gün çeşit ekleniyor. Peki bu zamane fobileri nedir?
Zamane fobileri klişelerin dışında, bazen bildik küçük korkularımızı özlemle aratan sıkıcılıkta fobik durumlar. Kocaman adamların iğneden korkmasına, aklı başında teyzelerin örümcekten kaçmasına şaşırmayız. Fobi bu elde değil, tedavisi de üzerine gitmek. Aslında bir kaygı bozukluğu, baştan sıkı tutulmazsa eğer minik fobiler ciddi davranış bozukluğuna bile yol açabiliyor. İrili ufaklı 100’e yakın fobiden söz ediliyor, bu kadarı insanoğluna yeterli ama modern hayatın bize hediye ettiği zamane fobileri de var.
Zamane fobileri nelerdir?
İnstafobi: İnstagramda hesap açtınız fotoğraf, video, yazı paylaşıyorsunuz. Çok kişinin sizi takip etmesi güzel, buraya kadar normal ama işin içine girince bu amaç uğruna stratejiler üretildiğini, kronometre gibi çalışan takipçi göstergesinin ne anlama geldiğini çözüyor ve sinirlenmeye başlıyorsunuz. Takip edip, takip edilmeye başladıktan sonra hemen çıkanlar. Biraz daha insaflı davranıp birkaç gün duranlar. Bunu yaptığını unutup sizi 4 kere 5 kere takibe alanlar da var. Üstelik bunların içinde sonu K ile biten sayıda takip edilen instagram hesapları da var. Komik, trajik ve sinir bir durum. Sadece bu yüzden bu alem bizi bozar diye kim bilir kaç kişi gitmiştir. Belki de iyi yapmışlardır, çünkü zamanla şüpheci ve kaygılı bir ruh halini almak, kısaca instafobiye yakalanmak sözkonusu. Acaba beni gerçekten takip mi ediyor, ben de takip etsem mi, ya bırakıp giderse, aman boş ver şeklinde uzayıp giden ikilemler bir de instagramın yanar döner teknik performansı ile birleşince instagram logosu bile görünce içine sıkıntı gelen milyonlarca insan var. (Milyon doğru tesbit sayılır, 500 milyonu aşkın kullanıcının var olduğu düşünülürse..) Bir de bu fobik durumun sebebi olanlar var, onlara bir şey demiyorum zira yaptıkları normal olmadığı için zaten mazeretliler.
Acelecilik fobisi (quicklyphobia): Yetişememe, hep bir acele hali fobi oldu artık. Sabah kalkar kalkmaz günlük rutinle başlayan temponun yanında her şeye yetişme zorunluluğu algısı bazılarını fena etkiliyor. Onlar hep tetikte, hem yetişmek hem de bundan hiç yorulmuyormuş gibi yaşamak, anında paylaşmak, kimseden geri kalmamak lazım. Facebook‘a resim koyup iki satır yazmak, akraba ve okul grubunun whatsapp mesajlarını takip etmek, varsa twitter ve instagramı da ihmal etmemek, canlı paylaşım için de hazırlıklı olmak gerekiyor. Her şeyi çabucak tükettiren modern hayat mesajları hazımsızlık sancısı yaşatıyor bize. Buna can mı dayanır? Dayanmıyor, kronik yorgunluk görünen kısmı acelecilik fobisi ise içeriden azar azar kemiriyor bizi.
Yaşlılıkfobisi (oldphobia): Artık tonton yaşlı teyze göremeyeceğiz galiba kimse yaşlanmıyor, aksine daha bir gençleşiyor herkes. Yıllara meydan okuyun, yeşil maske, turuncu hap, güzelsiniz ve öyle kalmalısınız türünden sloganlarla kadın ruhunun en zayıf tarafına dokundular. Botox sağlık ocaklarında bile yapılacak kadar sıradan, en iddialı güzellik ve gençlik metodları şartlar ne olursa olsun istenir oldu. Yaşlılık bir fobi haline geldi. Belki pazarlama ustalıkları etkili, akılları baştan çıkarıyorlar ama sevgi yok mu? Hanımlarına ben senin her halini beğeniyorum, yüzüne boya bile sürme diyen erkekler nerede? Onlarda mı bu fobiden nasibini aldı yoksa?
Bunlar modern hayatın ve online halimizin bize getirdiği fobilerden bazıları. Ben zaten yeşil ile mavi arasında çizilmiş bir yaşam düşü kuranlardan olduğum için dışındaymışım gibi anlattım ama bal gibi de bu fobilerden bende de vardır. Aldırmıyor, yokmuş gibi davranıyorum ki büyümesin. Hayatın bu tarafında eğreti bir şekilde oturuyorum, her an çekilmeye hazır… Azıcık aşımız kaygusuz başımız varken daha azıcık aşımız kaygulu başımız mı olacak bu gidişle? Benim var olduğunu düşündüğüm fobiler bunlar, başka fobiler tesbit edenler ya da yanlışsın diyenler söz sizin…
9 Şubat 2017, 07:47
Son zamanlarda bende de köpek fobisi başladı. Köpek görünce yolumu değiştirir oldum. Bakalım nasıl yeneceğim bunu…
9 Şubat 2017, 07:47
İnsanların hep çok önemli işleri varmış gibi davranmaları ve birbirlerini hiç dinlememeleri. Bu çok rastladığım bir durum. Telefonlarla geçirilen onca zaman ama yanındakiyle iki kelime konuşamamak. Benim de hiç konuşasım gelmiyor artık böyleleriyle.
9 Şubat 2017, 08:05
Köpek fobisi hemen herkes de vardır. Bir de sonuçta bir hayvan çekinmek daha normal geliyor insana. İnsanlarla ve kendinle ilgili fobiler daha sıkıntılı. Benim oluştuğunu düşündüğüm fobiler ise derler ya hiç yoktan çıkan fobiler..
9 Şubat 2017, 08:09
Tamamen sanal değerler için yapmadığını bırakmamak ama karşında duran insanı es geçmek. Düşündürücü, takip kelimesinden gına geldi herkese. Bu da yanlış ve boş hedeflerle insanları oyalama taktiği gibi bir şey.
9 Şubat 2017, 18:39
Çoğunlukla sanal alem üzerinden oluşan fobiler kaleme almışsınız, aydınlatmışsınız okuyucuyu, teşekkürler! 🙂
9 Şubat 2017, 18:39
Kesinlikle haklisiniz. Gunumuzun sanal hayati bizlerde inanilmaz farkliliklar olusturuyor. Eski neslin bilmedigi ama bizim yasadigimiz sacma sapan korkular falan. Teknoloji caginda yasamanin kotu sonuclari bence…
9 Şubat 2017, 18:43
Zaten 100 e yakın fobi varmış, iş çıkarmayayım insanların başına.. Sanal ortamlar çokça vakit geçirilen, etkileşimleriyle bu süreçin daha genişlediği ortamlar. Fobi denilen şey şüphe, korku, yersiz vehimdir. Kanlı, canlı karşımızda olanlarla yaşanırken sanal ortamı varın düşünün. Hepsini kafamdan uydurdum ama varlığını gözlemledim. İnşaallah yanılırım..
9 Şubat 2017, 18:45
Otokontrol denen şey insanın elindeki direksiyon gibi nereye ne kadar çevirirsek yönümüz oluyor orası. Gitmek mi zor kalmak mı?
9 Şubat 2017, 20:51
Değişik tespitler ama çok ilginç bir fotoğraf 🙂
Sosyal fobiklik de bana göre yeni… Klostrofobiyle başladı bence her şey ;D
Daha yeni öğrendiğim bir fobi vardı da unuttum.
Her geçen gün yenisini duyacağız bunların ;(
9 Şubat 2017, 20:52
Fobi deyince… Kaplı yer, yükseklik, karanlık filan gelir ya akla… Zamaneler epeyce güldürdü :)))9
9 Şubat 2017, 20:52
Bazı insanlar köpekten korktuğu kadar yılandan korkmaz. Fobiler gerçektan çok farklı bir şey ve kimse için ondan da korkulur muymuş diye alay edilmemeli. Fobi insanı ölüme bile götürebilir. Merhum Kemal Sunal'da bir uçağa binme korkusu yüzünden vefat etmişti. Yani bir insan kediden veya kuştan bile korkuyorsa anlayışla karşılarım.
9 Şubat 2017, 20:52
Oyalama taktiği evet. Bunlar hep planlı yapılıyor da biz farkında değiliz. Ya imanımız çalınıyor ya da bir şeyler pazarlanarak paramız alınıyor elimizden. Sonuçta hep kaybeden biz oluyoruz.
9 Şubat 2017, 20:52
Benim yorumum gitmedi mi acaba ;( hata da vermedi
9 Şubat 2017, 20:57
Aslında her yazımın fotoğrafını kendim çekmek istiyorum ama soyut konularda zor biraz. Uzun uzun arıyorum ben de. Klostrofobi biraz bende de var ama oralı olmamaya çalışıyorum. Bu fobiler aklıma geldi yazdım ama ortalıkta hepsi de var gibi. Sahip olduklarımız yeter, hiç yerimiz yok deyip yüz vermeyelim. Sevgiler..
9 Şubat 2017, 20:58
Bugün biraz gaziyim, yeni geçtim bilgisayarın başına. Hata yok, elinize sağlık..
9 Şubat 2017, 21:03
O tür fobiler ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabiliyor aslında, kalıcı olmadan terapi edilebilir belki. Sosyal fobiler de masum görünen hissettirmeden insanı yoran fobiler. Klavye, ekran iletişiminin tetiklediği, motto diye sunulan felsefelerin insanları fobik yapabildiğini düşünüyorum. Hayatı yalın ve samimi bir tabana oturtamazsak başımız fobiden kurtulmaz..
9 Şubat 2017, 21:06
Ama haksız mıyım Sevgili Acemi Demirci? Derler ya dert sahibi oldum, rahatlamak için yapılan şeyler insanı geriyorsa düşünmek lazım. Yaşlılık, güzellik konusunu ayrı yazmak en iyisi. Derin konu. Sevgiler..
9 Şubat 2017, 21:09
Sosyal medya bu konuda ciddi bir kurgu ürünü. Planlanmış olmasa da desteklenmesi ve özendirilmesi de aynı şey. Ölçü ve etik çizgiler içinde çok hayra ve faydaya da dönüşüyor. İş bize düşüyor.
10 Şubat 2017, 19:52
Birde çocuklar arasında çok yaygın bir fobi var.Oyunlarda öldürülme fobisi 😃
Hele mine craft bağınlilik yapiyor.Resmen bulasici fobiler bunlar 😃
10 Şubat 2017, 19:52
katılmamak mümkün değil bu teknoloji çağı gençlerde daha bir sürü yeni fobiler oluşturacak gibi duruyor.
10 Şubat 2017, 19:52
Bende şu acelecilik fobisi var. Hep bir şeylere yetişmeye çalışıyorum
10 Şubat 2017, 20:00
Çocukların daha yolun başında bu tür etkileşimlere açık hale gelmesi daha düşündürücü. Oyunların barındırdığı risk ise birden fazladır herhalde, subliminal mesajdan tutun da davranış bozukluğuna kadar. Sınırlama getirmek dışında çözüm gibi.Sevgiler..
10 Şubat 2017, 20:16
Teknoloji ilişkimiz ne seninle ne sensiz durumları gibi. Teknoloji bilgiyi getirdi her şeyi öğrenmek yaramadı bize galiba. Fobi de oluştursa yorsa da biz neyse de çocuklar bizim çocukluğumuz gibi yaşasınlar. Sevgilerimle..
10 Şubat 2017, 20:18
Acelecilik, sonrasında panik atak durumlarına dönüşürse kötü. Kararında kalırsa fobik olmazsa iyi.
11 Şubat 2017, 22:51
Değişiyor insan.
Ben de yeni bir şey yok. Çocukluğunda iz bırakan olayların yarattığı fobileri hala yenmiş değilim. Gök gürültüsü ve eve yabancı birinin girme ihtimali…
11 Şubat 2017, 23:04
Değişiyor insan. Ben bazı konularda değişmemeye direnenlerdenim. Zamane trendlerinin tortusu olan ne varsa kalmasın üstümde istiyorum. Sürücü ben olayım yoksa keyif ya da kazanım gibi görünen şeyler boyunduruk takıyorsa çaktırmadan, eksik olsun onlar..
14 Şubat 2017, 20:21
En büyük fobim çocuklarım.Emanetlerimin boş yaşamaları büyük korkum.
14 Şubat 2017, 21:15
Bu söz ettiğiniz klasik anne fobisi her halde, hepimizde var olan bir anneyi hep çocuğu için teyakkuzda ve duada tutan. Gerekçesi muhabbet ve sevgi olan fobiler dozunda kaldı mı hayatı güzelleştiriyor bile ama bu zamane fobileri boşa emek..
16 Şubat 2017, 20:42
😂😂😂 instagrama çok güldüm ne güzel yazmissiniz.
16 Şubat 2017, 21:15
Trajikomik ama değil mi? Hem komik hem düşündürücü instagramdaki bu durumlar..
18 Şubat 2017, 11:22
Çok doğru tespitler bunlar. Teknolojiyle birlikte fobilerimiz de değişti. Yeni nesil için kim bilir daha ne fobiler eklenecek.