ÇOCUKLAR DEHB Mİ? YARAMAZ MI?

Her halimizin akademik terimlerle bir karşılığı olmaya başladı. Hepimiz onları kullanıyoruz panik atak, anksiyete, DEHB gibi. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna DEHB deniyor. Afacan, ele avuca sığmaz, yaramaz yerine ya dikkat eksikliği ya da hiperaktif bozukluğu olan çocuklardan söz ediyoruz artık.

Çocuklarda bu tür rahatsızlıklar giderek artıyor. Çok konuşan, soru bitmeden cevaplayan, sırasını bekleyemeyen, söz kesen, yerinde duramayan adeta kıvranan bir çocuk görüyorsak anlıyoruz ki hiperaktif. Yaramazlıktan farklı, çoğu aile bunu çocuklarına konduramadıkları için tedaviye geç kalınıyor. Fizyolojik kökenli ve beyin salgıları ile alakalı. Dikkat eksikliğinde ise çocuk çabuk sıkılıyor, söz dinlemiyor, sınır kabul etmiyor. Aileleri, okuldaki dikkat düzeyi ile ekran başındaki dikkat düzeyi yanıltıyor. Bilgisayar oyunlarında kupaları, ödülleri alan çocuk okulda hep sessizde. Dürtüsel bozuklukta ise sabırsız, sıra beklemeyi sevmeyen, fevri, yönlendirmelere kapalı ve sınır koymakta güçlük çeken bir yapı var.

Bunları bir anne olarak direk yaşamadım, zaten kızlarda görülme oranı erkeklere göre epey düşük. Peki çocuklarda DEHB rahatsızlıkları neden artıyor? Fizyolojik, genetik ve çevresel faktörler etken olabiliyor. Köy çocuklarında DEHB vakaları pek görülmüyor. Tüm imkansızlıklarına rağmen okul başarı oranları da yüksek. Toprağa boşalttıkları enerji, temiz hava, organik gıda ve etraflarını saran elektro manyetik alanın azlığı veya yokluğu herhalde bu farklılıkların başlıca nedenleridir. O zaman şehirli çocukların vay haline!

Apartman çocuğu kavramı 80’lerde başladı. O dönemlerde yine bir mahalle vardı, şimdi sitelerde o iletişim de yok. Hepsinde oyun parkı var ama çoğu boş. Herkes kendi beton kutusunda gönüllü hapislik yaşıyor adeta. Çocukların dikkati de eksilir, aktivite ihtiyacı da hiper olur ve şaşar. DEHB durumlarında tedavide ilaç kullanımı maalesef ülkemizde Avrupa ve ABD’de olduğu kadar kontrollü değil, ciddi yaptırımlar uygulanmadığı için orta ve düşük derecede bile ilaç veren doktorlara rastlanıyor. Bu konuda kullanılan RİTALİN ilacı ve etkileri ise ayrı bir yazı konusu olur. 

Tv, bilgisayar, telefon sınırlaması 1.şart. Doğal yaşamdan uzaklaştıkça hayatımıza giren hastalıkların/bozuklukların reçetesi yine mümkün olduğunca doğal yaşamakta. Einstein ve Edison gibi dahiler de DEHB’li. Ama annelere sormak lazım azıcık uslu dursun, dersini mi yapsın yoksa Einstein gibi mi olsun? Enerjisi bol, esprili, üretken fazla cesur olan bu grup çocukların anne babalarının da çizgi film kahramanı kıvamında olmaları gerekiyor. DEHB vakalarında anne-baba, doktor, öğretmen el birliği ve erken teşhis, bilinçli tedavi uygulaması sorunu çözmek için yeterli.

Çocuklarımızın nezle, gripten başka hastalık hikayesi olmasın istiyor anne yüreği. Ama büyüklerde, çocuklarda modern yaşamın etken olduğu yeni hastalıklarla tanışıyoruz. Sevgi ile çabuk fark etmek ve erkenden kurtulmak keşke bütün hastalıklarda mümkün olabilse.

Çocuklar hep sağlıklı ve mutlu olsunlar. Hepsi Allah’a emanet…

10 yorum
  • Cevapla Annesi'nin PRENSES'i

    19 Ocak 2017, 12:10

    😃 Kızım bir büyüsede anlasam 😃 Şimdilik yaramaz gibi duruyor.Eli dursa ayağı durmaz 😃 Ama annesinde dikkat eksikliği olduğu kesin.Çünkü çok çabuk sklırım 😃 Ee bende anneme babama göre çocuk sayılacağım için kategoriye kendimi de dahil ettim 😁 Eline sağlık çok faydalı bir yazı olmuş gemerçekten

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    19 Ocak 2017, 12:10

    Köy çocuklarının başarısı,bu ara benim de dikkatimi çekmeye başladı.Teog birincisi çoban olan bir öğrenci olunca bunların hayatlarının araştırılması gerektiğini düşünmüştüm.Güzel bir yazı 🙂 Teşekkürler 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2017, 12:15

    Ben ayrıntılarına girmeden genel anlamda araştırıp, öğrendiklerimden oluşan bir yayın hazırladım. Ama bebeklik evresinde bile yol gösterici bulgular var. Çocuklarla ilgili konular bizim dikkat eksikliğimizi affetmiyor. Doğal yaramaz olsunlar biz de koşturalım arkalarından..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2017, 12:18

    Merak ettiğimiz, elimizin uzanmasını dilediğimiz ne çok konu var. Hepsine yetebilsek keşke.. Köy hayatı başlı başına akademik tez konusu olmalı, hepsinin yanakları pembe pembe ve mutlular. Modern hayatın arkasında ilaç kartelleri mi var diye düşünüyorum. Sevgiler, selamlar..

  • Cevapla Derya

    19 Ocak 2017, 21:52

    Bence de dogada gecirilen zaman çok önemli. Cocuklar agresif oluyor tv ve bilgisayarla.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2017, 23:07

    Hırçınlık çok artıyor, yürüyüş ya da piknik gibi bir faaliyet sonrası enerjileri boşalmış ve huzurlu oluyorlar. Betondan bir yaşamın sağlığımızda bıraktığı iz bu bozukluklar.

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    20 Ocak 2017, 13:59

    Son yazımda sizi mimlemiş bulunuyorum 🙂 Saygılarımla 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    20 Ocak 2017, 14:02

    Saygı bizden:) Mim hiç yapmadım, daha mutlu yaşam için mimleyim o zaman..

  • Cevapla Büşra Gürbüz

    20 Ocak 2017, 23:14

    Çok güzel bir yazı olmuş çok haklısınız. Doğru yeni yeni hastalıklar türedi. Biz o yüzden köyümüzü hiçbir yere değişmeyiz mesela :))

  • Cevapla Mayıs Yağmuru

    22 Ocak 2017, 22:37

    Sanırım kabullenme ve Birazda araştırma içersinde olunsa Çocuklar için daha iyi olur ama tabi Kimse kabul etmemekle diretiyor bazen Haklısınız İnşallah Hepimiz bilinçli ebe beyinler oluruz 🙂 Teşekkür ederim paylaşım için…

Write a comment