Sanatla uğraşmak çok keyifli, gerçi ben çöp adam bile çizemem sanırdım. Seramik kursu giriş sınavında üzerine örtü serili taburedeki elmayı çizince, zorlayınca oluyormuş dedim. Böyle gözlerim parladı, Arşimet’in evreka evreka demesi gibi çizdim çizdim dedim. Bu seramik sanatına giriş yolculuğumun ilk evresi oldu ve iki yıllık süreci tamamladım. Yaşasın seramik öğreniyorum..
Sanatla uğraşmak terapi gibi, çünkü hem ortaya bir eser çıkartıyorsun hem de çaba ve sabırla sonucu bekliyorsun. Sahiplenip heyecanla acaba nasıl olacak diye geçirdiğin o süreç rahatlatıcı. Sabretmeyi, bozup tekrar tekrar yapmayı, hayal gücünü kullanmayı, içindeki öfkeyi hatta kırgınlıkları farkında olmadan dışarı atmayı öğreniyorsun. Vay arkadaş ne anlattın sonuçta çamurdan bir şeyler yapacaksın diyebilirsiniz. Bak sakın demeyin ama seramik yapmayı deneyin…
İlk yaptığım seramik bu kulpsuz fincan:)
Keskin kenarlar sır tutmaz
Seramik kursu hocamız çok tatlı, genç bir seramik sanatçısıydı, aynı zamanda yüksek lisans yapıyor ve seramik üretmeye de devam ediyordu. İlk ders haydi bir fincan tasarlayıp çizin, onu yapalım dedi. Yaptığım çizimlerle uçmuşum adeta, öyle çizmekle olmuyor. İlk dersin metafor gibi aklımızda kalan sözü şu oldu. “Keskin kenarlar sır tutmaz.” Kısaca seramik elinizde şekillendi, fırınlandı, çıktı boyandı ve en sırlandı. İşte o sırlama konusu çok önemli, her yerin sır tutması da mühim. Biz nasıl fincanlar çizdiysek artık hoca da bu tarihi uyarıyı yapmış:)
Yukarıda gördüğünüz fincan, çizdiğim değil de mıncıklama yöntemiyle yaptığımız çalışmada geldiğim son nokta. Hatta kulpu vardı doğal olarak ama koptu (doğal olarak:) Ben de hiç bozuntuya vermedim ve espresso fincanı yaptım dedim.
Seramik çamuru ile kavga edilir mi?
Seramik hamuru da deniyor ama doğrusu seramik çamuru. Çünkü toprak ve kil çamuru aslında. Önünüze gelen sertleşmiş bloklar halinde bir çamur. Kullanacağınız miktar kadarını kesip önce bir güzel kavga ediyorsunuz seramik çamuru ile. Bu kısım çok rahatlatıcı, kime yumruk atmak, çimdiklemek istiyorsan hayal et ve çamura uygula. Sert çamurun şekil alacak kıvama gelmesi için yoğurmak ve yerden yere vurmak şart. Ama bir keyifli ki…
Seramik sanatı son yıllarda çok popüler, bir sürü seramik atölyeleri, kursları açılıyor. Ben bu popülerlikten etkilenerek değil de çocukluktan içimde kalan bir istekten yola çıktım. Küçükken bahçemizdeki topraktan evcilik için gerekli tencere, tavaları yapardık. Nemli toprağı yoğurmak, şekil vermek, küçücük kulplarını dahi yapıp, takmak başlı başına bir oyundu. Çabuk kırılır, kuruyunca çatlardı ama olsun. Bir şeyleri üretmeyi hepimiz ilk oyun çağında denemedik mi?
Sıvama tekniği ile yaptığım kalpli kase
Seramik şekillendirme teknikleri nelerdir?
Seramik kursunda tarihçesinden başlayarak önemli konu başlıklarının hepsini öğrendik. Ancak sırlama konusu ismi gibi sır… Çok deneyimleyerek en iyi sonuca ulaşmak ve kötü sürprizleri en aza indirmek mümkün. Şimdi merak edenler için seramik şekillendirme tekniklerini kısaca yazmak istiyorum.
- Çimdikleme Yöntemi ile Seramik Şekillendirme. Seramik çamurunu mıncıklayarak ve elinizde şekil vererek yaptığınız bir yöntem. Bakınız benim ilk yaptığım kupa.
- Kalıba sıvama yöntemi ile seramik şekillendirme. Seramik objemizin dışında görünecek desenleri kalıba yerleştirdikten sonra iç yüzeyi çamurla sıvıyoruz. Bakınız, ilk görseldeki yeşil kasemi ve üstteki kalpli kasemi bu teknikle yaptım.
- Sucuk yöntemi ile seramik şekillendirme. Silindir formu verilmiş çamurların üst üste dizilmesiyle yapılan bir yöntem. Zamansız çanakları ile dünya çapında ünlü seramik sanatçımız Alev Ebüzziya’nın eserlerinde sucuk yöntemi ile üretilmiş çok örnek var.
- Plaka yöntemi ile şekillendirme. Plaka halinde açtığınız seramik çamuruna ile dilediğiniz şekli verir, keser, birleştirir ve üretirsiniz.
- Döküm ile şekillendirme yöntemi. Hazır döküm kalıpları kullanarak ya da kendi kalıbını hazırlayarak da uygulanıyor. Biz kursta epey bir zaman kalıp yapmayı öğrendik ama zor. Ancak kalıptan üretim yapmak da kolay ve hatasız. Alttaki fotoğraf kalıpla yaptığım bir kase, üzerine vav harfleri yaptım.
- Çömlekçi tornası. Bir defa denedim ve küçük bir kase yaptım ama arkadaş yardımıyla. Tornayı kullanmayı öğrenenler çok iyi ve seri işler çıkartıyor, bunu keyfi başka diyorlar.
Döküm şekillendirme yöntemi ile vav kase
Döküm ile şekillendirme yönteminde kalıpların hazırlanması bana zorlu bir uğraş geldi. Merak edenler için bu yöntemin ayrıntıları burada.
Seramik çalışmalarında çamurla haşır neşir olunan ilk evre terapi evresi. En iyi dinlenme yorularak dinlenme olabilir. Çamura odaklanıyorsun, işte ne güzel zihin dinleniyor. İlk fırından çıkan seramiklere bisküvi deniyor, o bisküvileri bir heves boyamak da ikinci terapi. Boyamadan sonra kuruyan seramikler sırlanmaya gidiyor. Sağlamlık, cila ve uzun ömürlü olması için iyi bir sırlama önemli. Bu işlem ortalığın biraz battığı, seri ve titiz davranman gereken bir fasıl. Artık son fırına hazırlar, bakalım nasıl çıkacaklar. Hep bir heyecan:) Adrenalin içeren sanat nedir? Seramik sanatı tabii ki
Seramik boyama denilince de ben:)
Ben de yapmak istiyorum diyenler…
Hem zevkli hem dinlendirici bu sanatı kolaylıkla öğrenirsiniz. Uygulamaya başlayan hatta kendi markasını kurup bu işten para kazanan da çok. Ben para kazanma evresine geçmedim çünkü özellikle sosyal medya ile uğraşmak gerekir. Ancak üretmeye devam ediyorum, şansıma çok tatlı ve tecrübeli bir seramik sanatçısı ile yollarımız kesişti. Belli aralıklarla ürettiğim nadide eserlerimi Onun fırınında pişiriyorum. Şaka bir yana nadide gerçekten, eşi benzeri yok hala hepsinde farklı aşamalarında hatalar oluyor ama bırakmaya da gönlüm elvermiyor.
Kendime bir marka da oluşturdum vavart ceramic Aslında uğraşsam az da olsa satış potansiyeline evrilse devam etme konusunda motivasyonum olur. Ne olursa olsun iyi ki seramik yapmayı öğrendim. Sanatla yakından ilgilenmek çok iyi bir mola, üstelik çok güzel arkadaşlar edindim, kurs da çok keyifli geçmişti. Merak ettiğiniz, sormak istedikleriniz varsa lütfen yazın.
Herkese sanat dolu günler diyorum ve en sevdiğim çalışmalarımdan birini de dijital arşivime ekleyip buraya koyuyorum.
İstanbul’un martıları burada:)