Bir insanın kendinden hayır yoksa hayaletinden hiç olmaz. Bu söz çok hoşuma gitti, şu an aklıma geldi. Aslında bir nevi küfür ama nezaketle yapmak lazım bunu da. Hepimiz laftan bıkmışız , Mevlana ne güzel demiş, “Şimdi yeni bir şeyler söylemek lazım cancağızım.” Sosyal medya ve telefonline bunu ne kadar başarıyor ? Sosyal medyada top koşturan, dijitali arena gibi görüp ona buna saldıran çok. Bunun yanında çoğu, teknolojinin temel argümanlarını dahi bilmez ama telefonun aklı onlara fazlasıyla yeter.
Z kuşak hangi biriyle mücadele etsin. Ergen gibi davranan kocaman insanları saymıyorum bile. Durum bu, itirazı olan yanılıyorsun diyen fikrini lütfen söylesin. Copy paste bizden değildir. Peki ghosting nedir? Z kuşağı kızım sayesinde öğrendim, onun için yazıyorum. Meğerse hepsi başımıza gelen şeyler, isimler değişmiş o kadar.
-Anne ghosting nedir biliyor musun?
-Bilmiyorum, hayaletle ilgili bir şey mi?
-Evet, sayılır. Bazı kişiler, yakınların birden seninle tüm iletişimini kesip hayalet oluyor. Bu psikolojik şiddet ama biliyor musun? Söylesin, ben seninle görüşmek istemiyorum desin. Niye insanlar böyle yapıyor anne?
Kızım bana çok şey öğretti, birbirimize sarılıp mutlu olduğumuzda bu hissi merak etmişti küçükken. Ben de onun sayesinde araştırıp yazmıştım; bir ölçü oksitosin. İçimden bir ses ben bu ghosting nedir biliyorum diyor. Hayaleti olmayan mı kaldı artık? Daha çok ikili ilişkiler için söylense de samimiyetsiz olmanın cinsi yok.
Sana telefon kadar yakınım
Bana görüldü attı, mesajıma cevap yazmadı, aradım dönmedi dijital iletişimde duyduğumuz sözler. Hepsi aynı yere çıkıyor, kapı çalıyor evdesin ve gözden bakıp açmıyorsun. Seni istemiyorum demenin en sıkıcı hali. Bazen sözlerin acıtamayacağı kadar acıtır sessizlik. Bir hayalete dönüşmeyi göze almak asıl kendine haksızlık ama bunu yapanın empati ile işi yoktur.
Ghosting denilen modern zaman hastalığının çoğu bu alanlarda çıkıyor. En sıradan, kendi halinde insanlar bile dijital platformlarda kabuk değiştirip, diş gösteriyor. Whatsapp akraba grubu denilen frekanslarda bile ne hayaletler türüyordur. Ancak şunu unutmayalım, insanın gerçeği ne ise sanalı da o. Teknolojiyi, online iletişim kanallarını suçlu çıkarmak, topu taca atmak. Fazla deşifre olundukça gerçeği gizleme, hin olma refleksi arttı. Çoğu zaman ama neden diyoruz. Ama neden böyle yaptı? Ama neden açık olmadı? Çünkü…
Cübbesi büyük kendisi küçük padişah
Atalarımız ne kadar güzel demiş bakar mısınız? Hem padişah gibisin hem de cübbe kadar kıymetin yok, adamsan gocunma adam değilsen de alınma… Sevginin, dostluğun ve vefanın yerine ghosting mi geldi? Hayalet deyince benim aklıma Ghost filmi gelir. Sevmenin de ölmenin de hatta hayalet olmanın da güzelini anlatır. Şimdiki ghostingler izlesin de ghost görsün bakalım. Telefon defterinde bir numara ya da takipçi olmanın ötesinde bir anlamı yoksa insanın zaten yok demektir.
Yıllar önce bir kavgaya tanık olmuştum ve bu sözü bir kadın söylemişti. “Nerede o cüppesi büyük kendisi küçük padişah” demişti. Başka söze, hakarete, şiddete ihtiyaç yok. Kadın vurdu, devirdi bence.
Üçlü çete
Neden ingilizce isimleri var bu sendromların? Hayalet olmak deyin geçin. Bunların hepsi aslında psikolojik şiddet ama değer vermeyi bilmeyip manipüle eden asıl kendini değersiz buluyor ve sağlıklı bir ruh hali değil. Hayalet olmak duygusal ilişkilerde ya da temeli çürük her ilişkide aniden ortadan kaybolmak ya da tüymek anlamında. Ghostlamak şeklinde geyik muhabbetlerde yerini almış. Delikanlı tabirinin tarihe karışmak üzere olduğu bir zamanda insan değil hayaletler artacaktır. Ama her zaman kalan sağlar bizimdir.
Lovebombing, gaslighting ve ghosting üçlü bir çete. Manipüle etmek, şiddet uygulayıp çökertmek bunların işi. Mahallenin gereksiz çapulcu takımı gibi bir şey. Benzetmeyi sevdim, hepsinin yaptığı duygusal istismar. Modern insan halleri deniyor ama modernliği bu işe karıştırmak haksızlık. Zaten modernlik ve teknolojik imkanları yanlış anlayıp yanlış kullandığımız için giderek daha mekanik ve sığ oluyoruz.
Bu yeni kavramların çoğu sosyal medyada tatmin arayan, balon tip insanlara has. Her şeyin sahteye yakın ve kurgu olduğu bir ortamda sevgi gösterisi yapıp lovebombing yapıp yok olanlar ya da yanlışları doğru gibi yansıtan gaslightingler normal. Mesele ben nasılım? Mesele sosyal medyanın güven eşiğinin çok düşük olduğunu bilmek.
Canım kızım, bu işin Türkçesi dostluk pazara kadar değil mezara kadardır. Ahde vefa zamansız bir kavramdır, herkese lazım. Kalbini dinle, o sana doğruyu söyler ama sosyal medya, dijital alem bir pazar yeridir, gürültüsü çoktur. Yanılıp kalbinin sesini duyamaz olursun. Endişeye mahal yok, her devirde çürükler de sağlamlar da vardır, sen doğru seç.
Bırakalım ghostingleri birbirlerini yesinler. Biz iyi bir hayalet avcısı olalım.
18 Ocak 2023, 05:47
Best of luck!