Datça Palamutbükü Gezisi

Datça Palamutbükü Gezisi

Datça için yola çıktık, aman haa virajlı dedikleri yol güzelce akıyor. Yollar yenilenmiş, hava mis, manzara da öyle. Marmaris yolları gibi eşildir mavidir az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik. Tabelayı görüp saptık, Datça Palamutbükü gezisi için yeni rota oluşturuldu. Bu defa yol çalışması var toz, duman, mıcır, tümsek, tek şerit, zift ne varsa hepsini aşarak 25 km’lik yol gittik. Sezonun en yoğun zamanında nedir bu çile? Günlük araç sayısının binlerce olduğu bu yol marttan beri hala bitmemiş, emeği geçmeyenler yolda sık sık anıldı. Palamutbükü’ne bir geldik ki…

Bu ne kalabalık?

Demek ki herkes söylene söylene geldi o yolu, adım atacak yer yok. İlla ki sakin bir yerler bulacağız ama biraz zor olacak gibi. Sahile yakın ama gürültüden uzak apartımıza yerleştik. Palamutbükü sahili anacan babacan yeri, kalabalık sevmiyorum ne yapacağız şimdi? Kıyı sinema salonu gibi şezloglarla dolu. Buralar sabah erken ve akşam tenhalığı denize girmek için uygun. Halbuki Mesudiye tarafına doğru plajlar daha geniş, rahatça oturacak yerler var. Özellikle Mertur Sitesi önünde deniz çok güzel. Şener Şen sitesi de deniliyor, arazi sahibi ve yazlığı var. (Azıcık magazin iyidir)

Datça Palamutbükü plajı

Palamutbükü begonvili..

Palamutbükü’nde neler yapılır?

*Koy ve bük keşfi mutlaka yapılmalı. Çünkü şezlongların yığıldığı bir plaja mahkum değilsiniz. Deniz keyfi de öyle yapılmaz zaten. Çok yakında hatta yürüme mesafesinde ne koylar var?

*Knidos antik kenti ve koyuna gidebilirsiniz. Ben gitmedim, hava çok sıcaktı, sıcakta tarih sevmiyorum, yol kötü gözüm almadı.

*Sıcak ve boş bir öğleden sonrası için Eski Datça gezisi yapılabilir. Dolmuşla gittik, Alaçatı’nın sakin ve küçük hali denebilir. Bademli gazoz içip, ballı bademli dondurma yedik. En önemlisi sevgili Altan Yorulmaz’ı tanıdık. Bizim minibüsün şöförü ama bence fahri Datça elçisi. Onu ayrı anlatacağım.

*Tekne turuna çıkmak isterseniz, marinaya doğru yürüyün, fiyat alın.

*Gece yürüyüşlerine çıktığınızda Tekin Usta’dan keçi sütlü dondurma yiyebilirsiniz. Topu 20 tl, pahalı gibi geliyor ama bir top bile yetiyor, çok lezzetli. Bal badem, karadut, kaymaklı/kızılcıklı favorim oldu.

*Gündüzleri dolu olan sezlonglar gece boş. Yürüdükten sonra oralarda oturup sohbet, mehtap, yakamoz çok iyi.

*Sahil tarafından yolu takip ederseniz Akvaryum koyu, Kurubük denize girilecek güzel yerler. Ovabükü, Hayıtbükü de bu yol üzerinde. Mesudiye köyü de güzel, ben dönüşte içinden geçtim. Bir daha gelirsem buralar da kalmak isterim.

Kaptanımız Altan Yorulmaz

Eski Datça’ya gitmek için sahilden minibüse bindik. Şoförümüz yöreye özgü şivesiyle Datçamız’a Palamutbükü’ne hoş geldiniz, ne iyi ettiniz de geldiniz dedi. Yüzlerde bir gülümseme… Yol çalışması nedeniyle herkes rahatsız, bizden özür diledi. Klima da yetersiz geliyordu çünkü yolun tozu filtreleri hep tıkıyormuş. 4 yaşında bu araba, mahvoldu bu yollarda dedi. Çok haklı, yol şoföre de yolcuya da işkence gibi.

Dönüşte de aynı minibüse denk geldik. Yine hoş geldiniz, iyi yolculuklar dilekleri. Bunun yanında tam bir turist rehberi bizim kaptan. Mesudiye Köyü sapağına yakın sola çekti, bakın aşağısı Mesudiye Köyü, kaplumbağayı gördünüz mü dedi. Evet, kaplumbağa şeklinde bir yarımada var. Kaptanımız “Orası Mesudiye köyü, sırasıyla Hayıtbükü, Ovabükü var, gezin çok güzeldir. Kendim köyüm diye demiyorum en güzel Palamutbükü” diyerek yine bizi gülümsetti.

Kaptanımız yöreye özgü badem, zeytin, baldan ve nerelerden alabileceğimizden söz etti.  Hatta unutursanız eve gidince Sındı ve Yazı Köyü Kalkınma Koopertaifi web sitesinden de alabilirsiniz diye ekledi. Yol kötü ama Kaptan şoförümüz Altan Yorulmaz çok tatlı. Kendi telefonunu, önlerinden geçerken jandarma, sağlık ocağı bütün ilk aranacak numaraları ezbere söyledi. Şu yemeği tadın, bunu yapın türü tam bir rehber konuşması yaptı, Damat tatlısı tadacaktık bak unuttuk…

Yüzü güleç, dili tatlı, samimi insanlara nasıl bir özlem var. Gerisi boş zaten, iyi ki tanıdık sizi Altan Yorulmaz, yolunuz hep açık olsun..

Palamutbükü akvaryum koyu

Akvaryum koyuna çamların arasından bakış

Akvaryum Koyu hem deniz hem kamp

Palamutbükü sahilinden yaklaşık 1 km yürüyerek Akvaryum Koyu’na varabilirsiniz. Sıcakta yürümek mi dediniz, duydum. Araba koyacak yer yok, insan da çok en iyisi yürümek. Biz yolda yüzme molası vererek yürüdük, çok keyifli oldu.

Diğer adıyla Gerence Koyu güzel, berrak bir suyu var ama çok insan gelmiş. Hatta yüzülemez hale getirmişler. Koyun yukarısında çam ağaçlarının altında kamp yapmış, karavanını park etmiş epey insan vardı. Burada geçici konaklama yapıp, tenha zamanlarında denizin tadını çıkarmak en iyisi. Kuru havası, manzarası ve Palamutbükü’ne yakınlığıyla kampçılar için uygun lokasyon.

Datça koyları bükleri

Datça koy, bük keşif timi yolda

Datça Palamutbükü gezisi, e daha koy gezecektik diyerek bitti. Temiz, berrak, insanı dinlendiren sular hepsi. Benim tercihlerimi kalabalık faktörü etkiliyor, doğası bol sosyalliği az yerleri seviyorum. Mesudiye köyü yakınlarında 3-5 km arayla dizili Ovabükü, Hayıtbükü’nü kafama yazdım. Nasip olursa oralara da gidip, görmek, bolca yüzmek isterim.

Bakir doğası Datça’yı farklı kılıyor. Ama popüler yer olma hızı da çok çabuk böyle yerlerin. Aşırı kalabalık, gereksiz pahalılık ve gürültünün tatilin şartı haline gelmesini sevmiyorum.

O zaman bir yer bulalım dünyadan uzak.