BAYRAMLIK…

bayram

Küçük kız annesine iyice sokulup yanağını okşarken sordu, anne hani sen bayramlık ağzımı açtırma diyorsun ya bazen, işte o zamanlar kızgın görünüyorsun. Ama bayram iyi, bayramlık güzel bir şey. Neden öyle diyorsun ki?

-Nereden aklına geldi şimdi bal küpüm? Bayram yaklaştığı için soruyorsan, bu bir deyim. Eskiden sadece bayrama özel alışkanlıklar vardı. Sık yapmadığımız ama bizi anlatan en içten hallerimiz için böyle deriz. Ama sadece kızarak değil gülümseyerek de açabiliriz bayramlık ağzımızı. Bak hele ben hep kızgın oluyorum demek ki? Bir daha ki sefer bayramlık ağzımı açtığımda güldüreyim seni, anlaştık mı?

Mutfağa anneannesinin yanına giden kızının ardından uzun uzun baktı, yahu bu hem bal küpü hem akıl küpü dedi içinden. Neleri de düşünüyor bak. Bayramlık dediğimiz pek çok alışkanlığımız değişti, kimisi de bitti gitti. Kaç ev kaldı, içeride anneannesi gibi baklava açan? Baklavalar öyle duruyor zaten ya gelen yok ya da şekerli diye yiyen yok. Arefe gününden bayramlaşmaya geldiler, yarın sabah tatile çıkıyorlar. Anneanne biraz buruk ama ses çıkarmıyor, gidin gezin bakalım, şimdi tam gezecek zamanınız diyor. Ah bu dil ile gözler başka başka söylüyor bazen ama ne yapalım, bayram tatil demek bize, annelerden başka kime gideceğiz ki?

Hiç mutfağa gidip hamura bulanası yok, tembellik mi yoksa bunları bırakıp da tatile mi gidilir duygusunu yaşamak korkusu mu çözemedi. Telefonunu aldı eline, koltuğa da iyice gömüldü. Hayatın yaşamayıp, dijital okumalarla takip ettiği tarafına kaydı hemen. En sevdiği web sitelerini tıkladı bir bir. Başlık ilgisini çekti, tam hayıflandığı şeyler işte… Begonvil yazmış, bayramlık tıklayalım bakalım.

*Bayram kahvaltıları
Ramazan bayramının ilk kahvaltısı en az iftar davetleri kadar önemlidir, bayram namazından sonra ya aile büyüklerinden birinde toplanılır ya da siz davet edersiniz. Büyük bir sofra kurulur, bayramlaşmanın ardından kahvaltıya geçilir. Çekirdek aile iseniz yine de bir aylık aradan sonraki bayram kahvaltısı özeldir. Ancak bayramlar tatile dönüştüğü için artık o gün ya yolculuk telaşı vardır, kahvaltı bile edemeden çıkarsınız ya da yabancı kalabalıklar içinde tatil kahvaltısı yaparsınız.
 *Bayramlık alışverişi
Bayramlığını başucuna dizip, uyuyan çocuklar masal kahramanı mı oldu? Tamam bolluk, yüksek yaşam standartı güzel de kıymet bilmedikten, tadını almadıktan sonra var mı bir faydası? Şimdi yine bayram alışverişi için çarşılar, pazarlar, avmler kalabalık ama o masum ve benzersiz mutluluk veren bayramlık hikayeleri yok. Giderek herkes daha spor giyinmeye başladı, rahatımıza düşkün olduk. En çok küçük kız çocukları bu ruhu yansıtmaya devam ediyor, süslü, güzel ve bunu farkında dolanıyorlar. Adına bayramlık, gezmelik ya da adamlık denilen bir giyinme kültürümüz yok artık. Çok var ama hiç yokmuş gibi de bir his var herkesin içinde. Bayramlık kıyafet eskilerde kalmış bir alışkanlık artık.
 
*Bayramlık ikramlar
Baklava, kalburabasma, revani, su böreği, yaprak sarma, poğaça… Bayram mutfağı evin hanımının maharet sınırlarını zorladığı zamanlardır. Her evin popüler bir bayram ikramı vardır, hatta bazı evlere sadece onlar için gidilir! Bayramlık ikramlardan şekerlemeler çikolataya terfi etti. Yakın zamanda çikolatanın yerini de doğal şekerli ürünler alacak, beyaz şeker diyetine girenler her gün artıyor. E peki bayram ikramlarını kim yiyecek? Diyeti bozanlar ve diyete bayramdan sonra girecek olanlar. Ama eskisi gibi değil, suçluluk duygusu ve diyet muhabbeti eşliğinde.
 *Bayram ziyaretleri
Bayramda gözü yolda, kulağı kapıda olanlar yaşlılar… Çünkü beklentiler iyice azaltılmış, bayramdan bayrama da olsa yaşanan mutlulukların zamanı, heyecanlı ama sabırlılar. Kısacık da olsa bayram ziyaretleri herkesi mutlu ediyor. Bayramda tatile gitmeyenler de eskisi gibi eş-dost-komşu-akraba dolaşmıyor. Komşularla ya asansörde ya kapıdan ya da gelecektik bir türlü olmadı mazeretiyle telefondan bayramlaşma var. Bütün mahallenin/apartmanın sırasıyla dolanıldığı bayram ziyaretleri yok artık.

*Bayram çocukları

Bayram çocuk demek biraz da, bayramlık heyecanı, bayram harçlığı, neşe, coşku… Bayramlarda tüm mahalleyi genelde ekip halinde gezen bayramlaşıp şeker toplayan çocuklar da giderek azaldı. Çocuk cinayetleri insanları kimseye güvenmemek üzere yeni bir ruh haline soktu. İnsanlar son zamanlarda neden daha psikopat oldu? 

Kaçtığımız bayramlar…
Koltuğa iyice gömüldü, yorum yazamayacağım kusura bakmayın dedi içinden. Ama aklına takıldı bir kere, bayram arefesi ya da 1.gün kabristan ziyareti yapılır, ben en son ne zaman gittim acaba? Oysa tarifsiz duygularla dönerdim oradan, yokluğu saklayan bir yerin buruk da olsa bu kadar huzur taşımasını çözemezdim. Mutfaktan gelen kokular da dayanılmaz oldu bu arada, baklava tepsisinin başına çöküp elle yemenin lezzeti kaç bayram hatıramda var, bari benim balküpüne de öğreteyim onun da hayal defterinde olsun böyle bir anı.
Anı yaşa diye tekrarlayıp duruyoruz, şimdi ben bayramı yaşamayıp kısa zaman için de olsa tatile gidiyorum, anı yaşamak bu değil ki. Bir de çocuk var, belki o şimdi bir şey demiyor ama büyüse belki de bayramlarda beni tatile götürmeseydin keşke diyecek ya da hiç bayram bilmeyecek. Önümüzdeki bayram en azından ilk günü bayram gibi yaşayacağım, söz… Koltuğa daha da gömüldü, bayramımız mutlu olsun yazısını okurken de yorgunluktan uyuya kaldı. Dinlenmek için daha da yorulmak mı lazım, yoksa kaçtığımız bayramlar ruhu dinlendirmek için en iyi fırsat mı?
20 yorum
  • Cevapla kadriye

    23 Haziran 2017, 13:12

    Adamlık kıyafeti sadece annem söylüyor sanıyordum . Yazında görünce hoşuma gitti:)) bende çocuklarıma eski Bayramları yaşatmaya çalışıyorum . Tatile gitsek bile ilk günlerde gitmiyoruz. Bursa da anneme gidiyoruz ve bizim oralarda hala bayramlaşma ziyaretleri yapılıyor. İyi bayramlar . Mutlu huzurlu bayramlar olsun hepimiz için .

  • Cevapla Ebemkuşağı

    23 Haziran 2017, 13:12

    Ben de bayramı iliklerime kadar hissetmek isteyenlerdenim. Ama eski çoşku sanki yok gibi. Yine de biraz özenirsek bu iş olur gibime geliyor.Sevgiler:)

  • Cevapla Yazar Yildirim

    23 Haziran 2017, 13:12

    bayram ziyaretleri ve bayramda kapılara gelen çocukların sayısında azalma var..en çok bunlar etkilendi desem yanlış olmaz herhalde..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Haziran 2017, 13:21

    Annelerimizin ortak bir dili var ve bu bizleri birarada tutan ortak bir ruh oluşturuyor. Haklısın, aile büyükleri hayatta iken, gidilecek bir kapı varken hem kendimiz hem çocuklarımız için bulunmaz fırsat bayramlar. Çünkü onlar olmayınca bayram eksik kalıyor. Anneni anneme benzetiyorum, hali örtüsünü bağlayış şekli, çok hürmetler annene… Hepimize huzur, mutluluk dolu bayramlar..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Haziran 2017, 13:39

    Seviyorum bayramları ama aile büyükleri ile çocukların coşkusu ile tam bayram oluyor. Elimden geldiğince yaşamak ve yaşatmak istiyorum. Evet, biraz özenirsek olur. Sevdiklerinizle, mutlu bir bayram diliyorum. Sevgiler..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Haziran 2017, 13:43

    Çocukların mahalle kültürü kalmadığı, olan yerde de güven kalmadığı için dolaşmaması normal geliyor. Ama bayram ziyaretleri birbirini tanımak, sahip çıkmak, toplumsal dayanışma ruhu adına önemli. Ben isterim ki hep olsun, bayramdan bayrama da olsa çalalım kapılarımızı. Hayırlı bayramlar diliyorum..

  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    23 Haziran 2017, 21:44

    Bayramlar evde bile kutlanmıyor artık. Başka şehirlerde, başka ülkelerde. Büyüklerden uzakta.

    Bunu hepimiz de yaptık, yapıyoruz zaman zaman.
    Galiba haklılar "Nerede o eski bayramlar? " derken…

    İyi bayramlar 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Haziran 2017, 22:00

    Zaman zaman yapıyoruz, hele büyükler yoksa bekleyen daha huzurla yapıyoruz sanki. Ucundan kıyısından tutmak gerek belki de, niyet etmek biraz daha yaşatayım diye. Belki de kendi çocukluğumuzu hatırlayıp benim çocuğum da yaşasın bu güzellikleri demeli. Mutlu , huzurlu birlikte bayramlar..

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    24 Haziran 2017, 00:24

    Yaşım ilerledikçe bayramlarda tatile gitmek yerine aile ziyaretleri yapar oldum.Bari bayramlarda bir araya gelelim istiyorum 🙂 İyi bayramlar 🙂

  • Cevapla ezgi

    24 Haziran 2017, 00:24

    Şimdiden iyi bayramlar dilerim, geleceğe bu güzel hisleri aktarabilme dileği ile daha nice güzel günlere. Sevgiler

  • Cevapla Yeşimle Her Telden

    24 Haziran 2017, 00:24

    Kesinlikle yazdığın tüm maddelere katılıyorum.Bizler elimizden geldiği kadar bir şeyleri yaşatmaya çalışıyoruz ama itiraf etmek gerekirse çocukluğumuzda yaşadıklarımızı yaşatamıyoruz kendi çocuklarımıza …

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    24 Haziran 2017, 00:27

    Aslında bayramların dolu geçen günlerimize bir mola yerine geçen tarafı da var, ruhu dinlendirmek, sevgi alışverişi belki büyüklerin o şımartan motive eden sevgileri bir çok tatile bedel geliyor. İlerleyen bir yaş cümlesi için çooook erken daha. Sevdiklerinizle mutlu bayramlar diliyorum..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    24 Haziran 2017, 00:32

    Bizi bir arada tutan değerlerimizle, hayatın temposunu bir güzel harmanlamayı diliyorum. Yapıyoruz da, daha güzel günlere nice bayramlara.. Sevgilerimle..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    24 Haziran 2017, 00:35

    Elimizden geleni yaptıktan sonra, farkında olduktan sonra illa ki korunur bir şeyler, en azından özü hep taşırız. Çocuklara gelince onların payına da eski bayramları dinlemek düştü gibi ama olsun hiç yoktan iyidir. Hayallerin de bile olsun.Mutlu bayramlar..

  • Cevapla BirTatlıHuzur

    24 Haziran 2017, 14:28

    Her şey gibi gdlenek,görenek ve inancımızı yaşama biçimimiz de değişti. Halbuki her toplumun yitirmemesi geremen değerleri vardır. Bizi "biz" yapan değerleri kaybettikçe "hiç"oluyoruz. Bunun farkına varanların ve dağılmışlığımızı derleyip toparlama yolunda ufacık ds olsa gayret sarf edenlerin çoğalması dileğıyle hayırlı,bayram gibi yaşanan bayramlar diliyorum.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    24 Haziran 2017, 14:38

    Yazıda söz etmedim ama bayramda tatil de ayrı bir yorgunluk aslında, trafiği, kalabalığı derken dönüş daha da yorgun oluyor. Büyükleri kalmamış, çekirdek aile tatil fırsatı dese de çalınacak kapı, gözü yolda bekleyen varsa işte o fırsatı kaçırmamak lazım. Gittiler mi zaten kocaman boşluğu oluyor insanın. Sevdiklerinizle, huzurlu, mutlu bayramlar diliyorum..

  • Cevapla İhtiyar Hafızın Günlüğü

    27 Haziran 2017, 18:49

    Sabah namazıyla kalkış,evin erkekleri bayram namazından dönünceye kadar da her türlü toparlanis.(temizlik kahvaltı v.s.)galiba yiten giden bayram değerlerimizden biride bu.elimden geldiği kadar bu ruhu diri tutmaya çalışıyorum.benim uykuyu seven tembel nefsime ağır gelsede.hayirli bayramlarımız olsun kardeşim.sevgilee

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    27 Haziran 2017, 18:53

    Bayramın coşkusu içimizde oldukça şekil olarak değişse de bize hep hayr ve muhabbet getirecektir inşallah. Hayırlı bayramlar, sevgilerimle..

  • Cevapla Semi M.Eller

    28 Haziran 2017, 10:10

    Bayramların değişmesine her şey ayrı ayrı etken sanırım. Zaman çok hızlandı, insanlar hep bir koşturma içinde. Sanırım bu yüzden bayramlarda dinlenmeyi, eğlenmeyi tercih ediyor. Mahalle yok artık, komşu ilişkileri eskisi gibi değil vs. Ama ne olursa olsun ailenin birlikte olması gereken güzel bir zaman bayramlar. Bayram geçti ama yine de iyi bayramlar diliyorum:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    28 Haziran 2017, 10:17

    Zaman hızlandı ve hep arkasından koşulduğu için yorgunuz haklısınız. Bayram derken belki eski mahalle ve sokak anılarımızı da geri istiyoruz ama değişim kaçınılmaz. Yine de bizi bir tutan, güzel ve özel zamanlar bayramlar ve en azından aile ve yakınlarla az da olsa yaşamak hepimize iyi geliyor. Ben de iyi bayramlar diliyorum, daha nicelerine..

Write a comment