İkinci Üniversite

ikinci üniversite

Kırtasiye kokusu sever misiniz?  Kitap, defter, kalem kokusu bir çocuğu bu kadar mı baştan çıkarır? Hemen aklıma almak için tutturduğum yeşil kalemlik geldi. Fermuarı bozulunca bile kullanmıştım, sürekli alışveriş ettiğimiz Belen Kırtasiye’nin sahipleri ise öyle tatlıydılar ki, aslında kırtasiyeciden çok akademisyen görünümlü amcalardı diyebilirim. Tatlı akademisyenler… Ben bazen fena özlüyorum kitap, defter kokusunu kısaca öğrenciliği. Artık öğrencilikte de kitap defter pek kalmadı ama ben alacağım yine. Kitabın altını çizerek çalışıp, kenarına notlar alıp, deftere kırmızı kalemle başlık atıp temize çekeceğim:) Evet öğrenciliği özledim, hayatın bunca alaborsı arasında çift turbo motorlu ruhumun sesini dinleyip teneffüs niyetine  yeni bir şeyler öğrenmek istiyorum. İkinci üniversite iyi fikir. Heyecanlıyım…


Lisans, ön lisans ne istersiniz?

Üniversite okumak kolaylaştı mı, zorlaştı mı bilemiyorum ama sonrasının çetin olduğu kesin. Özel üniversiteler yarışın şartlarını değiştirdi. Açık Öğretim Fakültesi’nin (Anadolu Üniversitesi) ilk yıllarında kapalıda yer yok muydu gibi esprilerle hafife alanlar bugün herhalde vay be diyorlardır. Bu konu ne derinmiş, ikinci üniversite konusuna giremedim henüz ve içimden uzun uzun üniversite yıllarını yazasım var. İstediğim bölüme girip okumaya başladığım yıl hiç hazırlık yapmadan tekrar girmiştim. Bakalım ne olacak dedim. bölümünü unuttum ama iyi bir puanla Anadolu Üniversitesi kazanmıştım. Açıkçası sık sık beni yoklar bu öğrencilik özlemi. Sınava girmeden ikinci üniversite okumak isteyenler, lisan ön lisans ne istersiniz? Açık öğretim Fakültesi eğitim programında alternatifler zengin, uzmanlaşmak adına sağlam bir adım ya da içimde kalmasın dediğiniz bir branşla ikinci üniversite okumak kolay. Neler var merak ederseniz program burada

AÖF programları

Öğrenmenin domino etkisi var, unutmayalım…

Sınavsız 2.üniversiteye kimler girebilir?

İlk akla gelen soru bu oluyor genelde, ben de azıcık araştırma yaptım,  şuradan okuyup, inceleyebilirsiniz. Öğrendim ki, AÖF’den sonra ikinci alternatif Atatürk Üniversitesi, üçüncü de İstanbul Üniversitesi. Hepsi uzaktan eğitim, çalışan hatta başka bir üniversite okuyanlar için iyi ama eğitim interaktif olduğu zaman çok keyifli ve tarafları arttıran bir kavram bence. Üniversitenin öğrencilik kısmının zevki, etkileşimle gelen vizyon, akademik bakış hepsi diplomaya sığmayan şeyler. Ama yüzde kaç bunlara müşteri olup okuyor, o ayrı tabi. İstanbul Üniversitesi de ikinci üniversite okumak için güzel bir alternatif. Beyazıt’taki kampüste yüzyıllardır yaşanmışlıkların etkisi mi bilmem ama çok başka bir hava var. Orada Osmanlı, genç Türkiye, direniş, hak/özgürlük mücadelesi, arkadaşlık, İstanbul, tutku, azim karışımı bir şeyler var. Yakın zamanda Hukuk Fakültesi’ni örtüsü sebebiyle yıllar sonra bitiren bir can dostumla gittim İstanbul Üniversitesi’ne. Eski binaların, amfilerin, koridorların, kampüsün başka bir dili vardı. Özgürlükten yanayız, eşitlikten yanayız, burası ilim bilim yeri çekişme istemiyoruz der gibi bir dil… Merak edenler için İstanbul Üniversitesi açık ve uzaktan eğitim programları da işte burada.

Altın bileziğimi seviyorum…

İnsan kendi geleceği için çalıştığından daha çok çocukları için çabalıyor. Anne olunca daha iyi anladım. Babam, dedem ölünce ilkokulu bile bitirememiş, ailenin babası olup eve bakmış. Ayakkabımız yoktu, nalın giyerdik diyerek kırılan tırnağını gösterirdi. İyi ki de göstermiş, anlatmış… Üniversite de okuyacaksın altın bileziğini koluna takacaksın derdi. Gelin olduğumu değil ama altın bileziğimi takıp mutlu, başarılı olduğumu gördü. Üniversite olur, meslek lisesi ya da başka bir kanal mesele altın bilezik takmak kola. Kanal benzetmesi de hoşuma gitti, kendimize uygun bir kanal seçip oradan gitmek, hızlanmak… Ben İletişim Fakültesi Gazetecilik/Halkla İlişkiler okudum. İlk tercihimdi, iyi puanla girdim, alta ders bırakmadan okudum, mezuniyet yıllığına not olarak da uzatmadığıma pişmanım yazdım. Üniversite hazırlığı yapan, yolu buraya düşenler varsa diyorum ki, uzatmayın ama tadını çıkarın, antenleri açın.Diploma töreni

Mezuniyetini de görelim inşallah…

Boğaziçi vardı da biz mi okumadık?

Belki şimdi olsa heves ederdim Boğaziçi Üniversitesi’nde okumak için. Ege Üniversitesi’nde okudum, şehir dışı hiç düşünmedim. Daha doğrusu babam hiç düşünmedi, ben de bırakmazdım zaten… İkinci üniversite düşünen, konuyu merak eden, niyeti olanlar Boğaziçi Üniversitesi de sürekli eğitim kapsamında İkinci Bahar Akademi ile eğitimler düzenleyip sertifika veriyor. Konusunda yetkin akademisyenlerden alacağınız bu eğitimler paralı (azıcık da pahalı) hatta tüm eğitimleri alanların Harvard’ta benzer bir eğitim programına katılma imkanı da olabiliyor. Araştırdım, linki de işte buuuu.

Bana gelince niyet ettim niyet eyledim öğrenciliğe, yeni bir şeyler öğrenmeye. Belki akademik birikimimi tamamlamak için rd/tv programcılığı okurum. İçeriği zengin bir program. Belki de kendime bile sürpriz yapıp farklı bir bölüm. Üç vakte kadar karar vereceğim inşallah. Bu arada çok zengin bir konu çeşitliliği içinde eğitimler, atölyeler var. Diploma sahibi olmak değil de üretip faydalı ve mutlu olmak önemli. Yetkinlik anlamında güvenilir sertifikalar veriliyor bu tür programlarda. Sözün sonu çalışan kazanır elması kızarır. Gökten üç elma düşmüş, biri bana biri size biri de?

Sorusu olan, önerisi olan, bunu biliyor muydun diyen herkese yorum kutusu açıktır. Begonvil mottosunu yazayım gideyim artık. Öğrendikçe paylaşacağım, bunu nine olana kadar yapacağım:)

12 yorum
  • momentos

    12 Eylül 2019, 09:03

    Aa ne güzel, şu sıralar aynı heyecanı yaşıyormuşuz 🙂 Bir arkadaşımın hayvanları çok sevmesinden dolayı veterinerlik okuyacağını öğrendikten sonra benim de aklıma düştü 2. üniversite olayı. Kaydımı bir hevesle yaptırdım ki sorma.. hayırlı olsun hepimize 🙂

    • begonvilsokagi.com

      12 Eylül 2019, 10:45

      Çok sevindim, hayırlı olsun. Ege havasında ders çalışılmaz mı? Öğrenmek kitapla, bilgiyle sınırlı kalmayacak kadar geniş ve bereketli bence. Kim bilir neleri de taşıyacak beraberinde. Güzellikler olsun.

      Ev konusunu da merak ediyorum, inşallah o da umduğundan iyi olur. Hayat akışı dümen kırar, bu defa gönlünün tarafı olsun sevgili Momentos:)

  • Sümeyra

    12 Eylül 2019, 11:19

    O kadar heyecanlandım ki Begonvil Sokağım ❤️okumak üretmek kendinin farklı yönlerini keşfedip işlemek o kadar güzel ve bunu en iyi şekilde yapacağına güvenim tam 🤗en birinci destekçin de benim 😇☺️Senin gibi pırıl pırıl bi kafa da nine olması ne bileyim 😅heralde tanıdığım en hoş sohbet matrak ve güzel kalpli nine olur🥰😀bir tane💫

    • begonvilsokagi.com

      12 Eylül 2019, 11:26

      Oyyy gözümün nuru, başımın tacı:)) Unutma keşif bitmez, buldum dediğinin arkasında daha iyisi durur, o yüzden bir nine olarak diyorum ki hayatta kendini keşfetmeye arsız ol. Babababaa bak neler diyor:)
      Karşılıklı destekçi ve nonstop gaz vericiyiz her zaman. Canım Sümeyram.
      Teşekkür ederim yazdığın için…

  • Emel Korba

    12 Eylül 2019, 11:23

    Çok çok sevindim böyle bir karar almana 🤗 emin ol çokk başka yerlere götürecek seni bu yol. Bende İkinci Üniversitesi mi okuyorum ve 2. Sınıf oldum bile 😁 hangi bölümü seçersen seç ama zevkle okumak istediğin bi bölüm olsun. Yolun açık ve başarılarla dolu olsun 🌼💐😘

    • begonvilsokagi.com

      12 Eylül 2019, 11:34

      Çok teşekkür ederim Emel, okulu bitirdiğimden beri e dahası yok mu modundayım ama her şey sırasıyla geliyor işte. Fotoğraflarında izini sürüyorum net bir şekilde ve inan bu bile sessiz bir mesaj etrafına.
      Güzel dileklerine çok mutlu oldum, sağ ol var ol. Ben de misliyle diliyorum sana.
      Çok sevgiler:)

  • Recep Hilmi Tufan

    14 Eylül 2019, 13:03

    Ben şimdi 9 yıl önce mezun oldum üniversiteden. Tekrardan sınava girmeden ikinci üniversite okuyabiliyor muyum acaba?

    • begonvilsokagi.com

      14 Eylül 2019, 13:24

      Tabi Recep Bey, 4 yıllık veya iki yıllık bölümlerden dilediğinize kayıt yaptırabiliyorsunuz. Sanırım ekin ilk haftasına kadar kayıtlar devam ediyor, onu teyit etmek gerek.
      Hayırlısı olsun.

  • Derya

    6 Ekim 2019, 20:46

    Çocujlar büyük olsa tekrar gitmek isterdim. Çok severim öğrenciliği ☺️

    • begonvilsokagi.com

      7 Ekim 2019, 09:08

      Sevgili Derya Hanım, Anadolu Üniversitesi’nin AÖF yurt dışı programları şeklinde bir araştırdım, siz de google da bu başlıkla bir arama yapın. Avrupa için de olabilir belki. Çok güzel bölümler var, evvelallah en iyisini yaparsınız.
      Öğrencilik ömür boyu sürmeli, size katılıyorum.
      Sevgiler..

  • Mine

    6 Kasım 2019, 17:49

    Canım Begonvil’im,yaşlılık bazı n başa bela deneyim de sıkıntı oluyor. Bu telefonla maillerime ancak girebildim inanır mısın? Yazılarını görünce çok kıymetli bir dosta kavuşmanın sevinciyle doldum.
    Yine çok güzel bir konu. Her sene depreşir bu sevda bende. Ancak hâlâ harekete geçebilmiş değil. Seninse o değerli donanımlarınla çok müthiş bir öğrenci olacağına inanıyorum. Sevgiyle kucaklarım sevgili Begonvil’im.

    • begonvilsokagi.com

      6 Kasım 2019, 21:02

      İsmiyle müsemma olmak denir ya, siz hep öyle oldunuz.Bir tatlı huzur… Sağ olun var olun hep… Ben ne yüzünde endamında ne de enerjisinde yaşlılık olan birini görmedim Sizde. İşin matematiğinden bize ne? Ben yaptıklarınızı takip ederken hep motive olup, gıpta ediyorum. İkinci bir üniversite fikrinizde ise bu yıl geçti ama seneye okuyun inşallah. Sevdiğiniz, merak ettiğiniz bir bölüm sizi hemen tetikleyecektir, eminim çok daha farklı ve faydalı sayfalar açar bu süreç.

      Biraz sessiz olduğum dönemler ama inanın bu kalp çok sık anıyor sevdiklerini. Size muhabbetle sarılıyorum.
      Görüşmek dileğiyle..