BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bu yıl birçok yeni kavram öğrendim, çoğunu ilk defa duydum,  yazıp paylaşmak istediğim için de ayrıntılı araştırdım. Benim için büyük keyif ama aralarında fikir bile yürütemediğim kavramlar da oluyor. Kategorize etmek gerekirse dijital terminoloji başı çekiyor diyebilirim, herkes her şeyi bilmek zorunda değil, bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyerek durumu kurtarıyorum. Peki siz bunları biliyor musunuz?

1-Avatar nedir?

Mavi, uzun, süper insanlar, fantastik-kurgu bir film değil(miş).  Ben avatar ile ilk defa katılmak istediğim bir webinarın kayıt formunda karşılaştım. Avatarınız nedir? sorusunu avatar derken? sorusu ile cevapladım. Ufak bir  araştırmadan sonra öğrendim ama acaba bu webinar kurumsal ölçekte mi, logo filan istiyorlar diyerek kaydımı yapmadım. Çok öğrenmek istediğim diğer bilgileri de kaçırmış oldum!
Avatar:Web sitelerinde kişilerin küçük boyutlu görselinin bulunduğu bir penceredir. Bu küçük resim ya da grafik sizi temsil eden avatarınızdır.
Logodan farkını, başkası da aynını seçerse  ne olacağını merak ediyorum. Özgün olması gerekli mi? Bunları bilen varsa paylaşırsa sevinirim.
Peki sizin avatarınız ne? 

2-Webinar nedir?

Avatarı bilmeyen webinarı bilir mi? Cevap veriyorum, büyük olasılık bilmez. Ben de öyle oldu, webinarın online gerçekleştirilen, interaktif bir eğitim olduğunu bilmediğim için güzelim eğitimi kaçırdım. Düşünüyorum da bu potansiyelle anlatılanları da çok anlamazdım ama hepsini not alır, bilgi düzeyimi ölçerdim. Siz siz olun, webinar dendi mi hemen avatarı seçin ve 4K hazır olun. Bak şimdi, 4K nedir bilmiyor musunuz? Yok 4G değil ama o olmazsa da webinara mobil bağlantı katılamazsınız. 4K‘yı ben buldum koltuk, kağıt, kalem, kahve alıp rahat rahat webinara katılmak anlamında. Webinar olayı güzelmiş, özellikle dijital ya da kreatif işlerde hem zamandan hem emekten kazanç. Öğrendim de yorum yapıyorum!

Dijital dünya her gün yeni kavramlarla çıkıyor karşıma ama pes etmeye niyetim yok. Code.org sitesini, şu kod işini da az buçuk çözmek lazım diyenlere tavsiye ederim. (Kod işine girmeye hiç niyetim yok ama bilişim eğitmeni önerisidir, meraklısının işine yarayabilir.) 

Eninde sonunda dijitalden sıkılıp köye kaçacağız ya, onarıcı tarım nedir onu öğrenelim önce. Ben araştırmaya başlıyorum, iyice öğrenince onarıcı tarım nedir yazacağım ama bilenleri can kulağı ile dinlerim.

Bir düşüneyim bakayım daha neler var duyup, bu ne dediğim. Örneğin, sentimentalizm, kakafoni yazım türleri içinde geçen terimler. Storymapping de güncel bir eğitim metodu, sık sık duyar oldum. Çok da fransız kalmayayım diye öğrendim ama kelimelerin çoğu ingilizce! Merak ettiğimiz her konuyu  arkadaşım(ız) Google‘a danışıyoruz, bu da ayrı bir konu. Azıcık aşım kaygısız başım misali kullandığım kadar bilgi istiyorum.  Açıkçası bu konuda obur değilim, ihtiyacım kadarını alıyorum ve keyifle tüketiyorum. Bilgi konusunda gurme mi olmalı yoksa lazım olur diye azıcık fazla mı kulak kabartmalı? Ne dersiniz?

30 yorum
  • Cevapla şeyda nur Dincer Şahin

    9 Ekim 2017, 08:59

    Avatarı duymustum boyle bıyerde cıkmıstı karsıma, yanımdakı arkadas anlatmıstı bana da.

  • Cevapla Murat CENK

    9 Ekim 2017, 08:59

    Efendim ne eğitim videosu alıyorsunuz cok merak ettim. Avatar kelimesi oyun sitelerinde cok fazla geçtiğine şahit oldum. Avatarinizi seçiniz türünden. (Avatar oyunu kastetmiyorum)
    Webinar ilk kez duydum..
    Ne tür eğitici video izliyorsunuz ki bu kadar bilmedigimiz kelime geçiyor şaşırdım.

  • Cevapla müfred

    9 Ekim 2017, 08:59

    Yıllar önce wordpress'de blog yapmaya çalışırken, profil olarak avatar kelimesi kullanılıyordu. Ozaman görmüştüm. Diğerlerini bilmiyorum.

  • Cevapla Ebemkuşağı

    9 Ekim 2017, 08:59

    Her gün yeni birşey öğreniyoruz. Ne güzel. Ama önemli olan öğrendiklerimizin işe yarar olması. Emeğinize sağlık:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 09:09

    Benim katılmak istediğim webinar, değişen Google algoritmalarına göre kaliteli içerik nedir konulu idi. Sıradan seo teknikleri ile bağımsız ve keyfi yazmak istediklerimin yanında ilgi gören, etkileşim sağlayan kaliteli içerikleri de merak ediyorum. Yazının sonunda eklediğim terimler yakın zaman içinde farklı ortamlarda duyduğum, merak ettiğim kavramlar. Hepsinin bir arada geçtiği bir eğitim söz konusu değil ama hangi bilgi bize ne kadar lazım önemli bir konu. Bir blog yazarı olarak seonun bile her şeyini bilmek istemiyorum, çünkü bunun ucu bucağı yok bilgi çağının içinde.
    Teşekkürler, selamlar..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 09:12

    Oyunlarla aram yok, en fazla araba yarıştırmışımdır. Adı geçtiğinde hemen araştırıp öğrendim ama kendime bir avatar beğenemedim bir türlü:)
    Sevgilerimle..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 09:21

    Web dünyasında farklı uğraşlar içinde olanların bildiği bir terim olmalı avatar. Çok fazla yeni terim/kavram duyuyoruz, herkes ihtiyacı kadarını kullanmalı diye düşünüyorum. Merak ilmin hocası ama her merak ettiğimiz de ilme götürmüyor sonuçta.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 09:23

    Bilgi obezi olmamak gerekli değil mi? İhtiyacın kadarı ve doğru kaynaktan, tam gurme işi.
    Selamlar..

  • Cevapla kadriye

    9 Ekim 2017, 09:24

    Avatarı bende ilk duyduğumda filmdeki avatar zannetmiştim. Ama ben öğreneli epey olmuştu, sen geç kalmışsın şekerim:)))) webinar'ı da hep duyarım da hiç merak edip bakmamışım. Syende öğrendik teşekkürler:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 09:30

    Geç olsun temiz olsun şöyle güzel bir avatar bulayım kendime:) Gereksiz olan, bilgi kirliliği yapan çok kavramlar da var, fazlası zaten zor olan konsantre olma ve zihin performansı konularını olumsuz etkiliyor. Filtreli öğrenme öneriyorum herkese. Sevgilerimle..

  • Cevapla Doğuş Hakan YILMAZ

    9 Ekim 2017, 20:20

    Güzel bilgiler..Herkesin karşılaştığı ve merak ettiği türden..Elinize sağlık

  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    9 Ekim 2017, 20:20

    Paylaşıma teşekkürler 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 20:24

    Bana kalsa ömür boyu avatar bilmeden de olur ama malum bilgi çağı..Blog yazan herkesin işine yarar tahmin ediyorum. Teşekkürler..

  • Cevapla Momentos

    9 Ekim 2017, 20:35

    🙂 güzel bir laf bu; bilgi obezi…
    Şu blogta kullandığımız minik profil ikonları da avatar. Webinar' ı (enginar gibi bu yahu) duydum ama anlamını bilmiyorum. Kışkırtıldım valla tarafınızdan, bakayım hemen. 🙂 Teşekkürler.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ekim 2017, 20:42

    O minik ikonlar da avatar ise zaten biliyormuşum ama adını yeni koydum. Buna benzer çok durum var, terim kargaşası gibi bir şey. Webinar deyince hatta yazarken hep aklıma benim de enginar geldi, canım çekti. Yazmayı düşündüm aslında webinar enginar benzeşmesini ama şimdi onu da bilmeyen olabilir işi mutfak boyutuna taşımayayım dedim. Yalnız olmadığımı hissettim, kışkırtmadan da yüksek bir enerji aldım. Sağ olun, var olun.. Sevgiler..

  • Cevapla incidennotlar

    10 Ekim 2017, 13:11

    Paylaşım için teşekkürler.Yeni bilgiler öğrendim 🙂

  • Cevapla ezgi

    10 Ekim 2017, 13:11

    Bana da yabancıymış kelimeler, sayenizde öğrenmiş oldum. Çok da fransız kalmam artık 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    10 Ekim 2017, 13:28

    Rica ederim.. Belki bundan sonra daha sık duyarız bu kavramları ama tam biz öğrenince yenileri oluşacak, bilgiyi ihtiyacımız ölçüsünde takibe devam..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    10 Ekim 2017, 13:29

    Laf aramızda ben de ilk duydum diyenler oldukça seviniyorum, bu fransızlık yalnız çekilecek iş değil:)

  • Cevapla Ceyhun çetin

    10 Ekim 2017, 19:55

    Online oyunlar üzerine yazılmış içerikler şuan çok rağbet görüyor. Bu SEO için size bir fikir verebilir.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    10 Ekim 2017, 20:01

    Seo ile aram iyi değil aslında.. Yazarken hiç o tür gündemleri gözetmiyorum, bir de online oyun oynamadığım için hem bilmediğim hem ilgi alanım olmayan bir konu. Ancak google ne istiyor az da olsa bilmek lazım, ders çalışmaya devam. Teşekkürler..

  • Cevapla cem kazan

    11 Ekim 2017, 08:52

    Avatar olayını bende çok duydum. Sayende öğrendim 😀

  • Cevapla öce

    11 Ekim 2017, 08:52

    Bana o kadar uzak terimler ki. Yine de kulak dolgunluğu olması güzel. Gençlerle sohbet ederken böyle teknolojik bir kelime kullanıldığında oldukça şaşırtıcı ve vayy oluyor ya bayılıyorum. Aklıma yazayım avatar ve neydi bakıyorum tekrar webinar :))

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    11 Ekim 2017, 09:07

    Şunların daha bir türkçesini yazsalar iyi olurdu aslında. Bizim webciler de dünyada söz sahibi olup Türkçe deyimler sürsün ortaya inşallah.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    11 Ekim 2017, 09:10

    Bir avatarım bile yok demeyelim, çünkü bilginin ve yeniliklerin yayılma hızı çok fazla bugün ender olan hemen yarın sık oluyor. Biz de adımları sıklaştırırız:)

  • Cevapla ÇekerGezeR

    11 Ekim 2017, 20:24

    Bunlar hayatımıza giren ve ilgileri için olmazsa olmaz terimlerden. Evet seviyorum bunlarla haşır neşir olmayı 🙂 Teşekkür ediyorum bilgilendirme için

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    11 Ekim 2017, 21:29

    Herkes biliyorsa el mecbur benim de öğrenmem lazım, kendim için istemiyorum her şey Begonvil için:) Kendi başınıza site kurmanızdan anladım, 1-0 avantajlı başladınız..

  • Cevapla Yüreğimin İklimi

    12 Ekim 2017, 19:21

    Şu an kullandığımız profil resimleri de bir bakıma avatar. Forumlarda da çok kullanılıyor. Umarım arzu ettiğiniz köye ulaşırsınız. Çünkü toprak ile uğraşmak çok güzel hele ki tohumdan fide haline getirip sonra ürün alabilmek güzel bir duygu.
    Sevgiler,

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    12 Ekim 2017, 19:28

    Terimleri hatta çeşitlerini de öğrenmek de fayda var, benim için iyi oldu yeni bilgiler ve sizlerle paylaşım. Toprak, köy, kırsal, doğal hayat, kıyı kasabası artık ne gönlümüzden geçiyorsa hayal etmeyen var mı acaba? Ara sıra kaçma ihtimali bile dinlendiriyor.
    Sevgilerimle..

Write a comment