Denizin turkuaz tonu çok egzotik çağrışımlar yaptırıyor insana. Buyrun hemen yapayım, Ekmeksiz Koyu Tabiat Parkı Seferihisar’ın Maldivler’i… Gerçi yeşile çalan deniz de güzeldir, hafif dalgalı bol beyaz köpüklü. Lacivert denizler ise profesyonel kategoride bence, derin ve bilinmez. Buranın kumu beyaz, turkuazdan başlayıp koyulaşıyor, hemen derinleşmiyor. Doğma büyüme İzmirliyim bu yıl keşfettim burayı, çok ayıp etmişim. Pek güzel ama çok kalabalık oluyor, anlatayım, okuyup da yolu düşen bi dalıp çıksın en azından.
Neden Ekmeksiz demişler?
Adettendir, özellikle gezi yazısında ilginç bir adı varsa, merak edip araştırır eklersin. Bir açıklama bulamadım ancak ne bir tesis ne de yol üstünde bakkal filan var, yer güzel ama ücra o yüzden sakın ekmeksiz gelmeyin. İşte bu yüzden Ekmeksiz Plajı demiş olabilirler, malum deniz acıktırır. Ha bir de denize yakın konuşlanayım derseniz şemsiye şart. Su bir de ekmeğin yanına acık azık aldınız mı tamam. Çaysız da olmaz tabii… Taşırım derseniz karpuz da alın.
Buz gibi suda yüzmekten korkmayın!
Seferihisar’ın denizi soğuktur, çivi gibi deriz ya işte aynı öyle. Ama İzmir’in bayıltan sıcaklarında kızgın kumlardan serin sulara atlamak nasıl güzel bir histir. Ekmeksiz Plajı’nın kumları da pudra gibi o kadar yumuşak. Buz gibi soğuk suda yüzmekten korkmayın. Hem sağlık hem güzellik kaynağı. Merak ediyorsanız burada.
En sıcak günde bile denize girip üşüme garantisi veriyorum, gözünüz korkmasın çok sağlıklı ve insanı aşırı rahatlatan bir serinlik. Çocuklar sığ kıyıda nispeten ılık suda gününü geçirebilir. Zaten burası tam bir aile plajı, o noktada sıkıntı yok.
Ekmeksiz Plajına nasıl gidilir?
Hem tabiat parkı hem gizli hem de belediye otobüsü ile bile ulaşabilirsiniz. Seferihisar merkezden Teos tarafına giden otobüse binerseniz, önünde inersiniz. Ancak Ekmeksiz Koyu’nu azıcık kuşbakışı görürsünüz, 5 dakika yürüyeceksiniz. Of çok uzun, dönüşü rampa daha beter diyenler varmış. Doğayı seviyorsanız, ağaçların arasından yürümek sıcakta bile olsa güzeldir, zaten final noktasına değer inanın. Şemsiyesini, kamp sandalyesini, çantasını, çıkınını kapan geliyor zaten.
Araba ile Sığacık Marina’yı sağınıza alıp Teos istikameti gidiyorsunuz, antik kente değil de Güneşkent Sitesi yoluna sapıyorsunuz, biraz gidin hah orada Ekmeksiz Tabiat Parkı. Arabayı da solda parasız otoparka bırakın, tamamdır.
Erken gidin tez dönün arkadaşlar
Şimdi konu Seferihisar’ın hatta İzmir’in en güzel koylarından biri üstelik butik bir koy olduğu için yayılma alanı da sınırlı. Sabah 00.07 de açılıyor, akşam 19.00 da giriş kapatılıyor, ne kadar erken giderseniz o kadar geç haydi kalabalık oldu kalkalım dersiniz. Koy küçük ama çam ağaçlarının gölgelediği sekili bir yapısı var. Kumsal yerine pek çok konumdan denizi gören ağaçlık alan da günlük kamp imkanı verebilir. Bir dönem özel bir tesis varmış, şu an Seferihisar Belediyesi’ne bağlı. Tesisin kalıntıları yer yer hala duruyor. Su, yeme içme, tuvalet, duş yok. Yukarıda girişe bir müteşebbis küçük bir konteyner büfe koymuş oradan ufak alışverişler yapılıyor.
Ekmeksiz Plajı tam çocuklara göre
Hani koy sakindi! Yatlar demirlemiş…
Ekmeksiz Tabiat Parkı’na girip yürümeye başladığınızda sağ yanınızda yemyeşil hatta koca palmiye ağaçlarıyla tropik görüntü veren bir tepe göreceksiniz. Burası yatay, modern ve ultra lüks konseptte inşaa edilmiş Hidden Bay Teos. Kazak bir yatırım grubunun sahip olduğu Japon, İngiliz, Güney Afrikalı, Kazak seçili müşterilerine devre mülk ve rezidans hizmeti veren tesis. Yürürken göreceksiniz, içinde açık mini arazi araçları ile müşterilerin taşındığı Hidden Bay lükste çıtayı yükseltmiş. Nasıl bir proje merak ederseniz lütfen tıklayın.
Konum, arazinin özellikleri hatta inşaat sırasında çıkan tarihi kalıntılar buranın imar iznini biraz düşündürüyor. Bir ara Ekmekçi Koyu’nu Kazaklar kapattı diye söylenti çıkmış ama HDT yetkilileri orası ile ilgimiz yok, halka açık bir yerdir demiş. Dönüştürülebilir enerji, ekolojik dengeye saygı gibi konularda duyarlılar. Seferihisar’a bir park alanı hediye etmişler, pek çok sponsorlukla yöre halkına destek veriyorlar. 2020 İzmir depreminde Sığacık’ta oluşan tsunami sonrası esnafa 1 milyon tutarında yardımda bulunmuşlar. İlginç…
Seferihisar Türkiye’nin sakin şehir ünvanı alan ilk beldelerinden biri. Ancak tam aksi yönde ilçe merkezi ve çevresinde hızlı bir yapılaşma var yıllardır. Bitişik nizam yapılaşma ilçe merkezinde sakin şehir dokusu bırakmamış. Katlı yapılaşma da her geçen gün artıyor. Bu tabiat harikası koylar, tepeler korunmayı bekliyor hem de bizi korumak için.