Kapadokya Peri Bacaları Ve Balonlar

Kapadokya

Kapadokya, Peribacaları ve balonlar… Bu kelimeler masal kurgulamak için insanı kışkırtıyor, biraz hayal gücü biraz da etrafına bakınmak yeterli… Kapadokya kelimesini İtalyanlar’ın mamma mia vurgusuyla söylemek gelirdi hep içimden. Gezi boyu çok defa öyle dedim, Kappaaadokyaaa… Heyecanlandıran, şaşırtan, farklı bir coğrafya. Ne güzelsin canım ülkem, şu ömrüm yetse de her yerini görsem. Gezilecek çok yer var, iyi rehber eşliğinde tam bir gezi rotası Kapadokya Peribacaları ve balonlar… Çoğu tur gece yolculuğu ile başlıyor ve sabahın ilk ışıklarıyla ilk durak Tuz Gölü. Hava henüz aydınlanmadığı için ben sakin, dingin, gizemli, uçsuz bucaksız bir vadi gibi gördüm. İnsanı cezbeden, Tuz Gölü’nün kocaman bir ayna olduğu hissini veren fotoğraflar için lütfen tıklayın. Kapadokya Turu başlıyor…

Kapadokya Peribacaları ve balonlar

Ihlara Vadisi sadece kaya demeyin, hepsinin altı kilise sanki…

Ihlara neden bir marka değil?

Otobüsün penceresinden Tuz Gölü’nü seyrede seyrede gün ışıdı, güzel bir kızıllık yansıması da düştü nasibime, buna da şükür. Aksaray’a geldik solumuza Hasan Dağı’nı alıp Ihlara Vadisi’ne doğru gidiyoruz. Sönmüş bir volkan Hasan Dağı ve Erciyes ile birlikte bu coğrafyanın farklı ve özgün yapısının da sebebi olmuş. Krater ağızlı, kar kaplı haşmetli bir dağ görmek heyecanlandırıcı. Rehberimiz çok kafa, tatlı biri bizim Aksaray ile sizin Aksaray arasında bir bağ var mı dedi. İstanbul nere bura nere? Var var… İstanbul fethedilince Anadolu’dan şehre göç edenler arasında epey bir Aksaraylı varmış ve gidip konuşlandıkları yere de yörelerinin ismini vermişler. Hey gidinin İstanbul, işte bundan ötürü zenginsin.

Ihlara Vadisi 14 km boyunca uzanan ortasında Melendiz Çayı’nın aktığı bir kanyon. Milli Park olarak hizmet veriyor, müze kart alacakları beklerken kuş bakışı doya doya izledim burayı. Kar var, hava nasıl temiz bir de güneşli, ben den mutlusu yok. 350 basamakla iniliyor vadiye, siz deyin 700. Niye? Adım başı selfi çekenleri bekleyince öyle oluyor:( Gizemli biraz da ürkütücü bir doğa var gözünüzün önünde ama burada 100’den fazla kilise ve binlerce mağarada yaşam alanı oluşturmuş insanlar hem de çok çok yüzyıllar önce.

Zaman kısıtlı 14 km boyunca gitmedik ancak başta meşhur Ağaçaltı Kilisesi hepsini öğrendik. 9.yüzyıldan kalan tavan fresklerinin güzelliği ve bugüne ulaşması kadar, bu derin kanyon içinde daha da derinlerde ibadet ve yaşam alanı yapan insanoğlu hayret verici. Ihlara neden bir marka değil? Ihlara kelime anlamı olarak ılık demek ve bu yörede ılık bir maden suyu kaynağı var. Neden Ihlara adında bir içecek markamız yok, en azından ulusal bir marka. Yabancılar da sahip çıkar, çünkü misafir ettiğimiz onların geçmişi ve kültürü. İçi balık kaynayan Melendiz çayı, tarih, doğa, gizemli yapılar ve Ihlara Vadisi.

Katlı otopark fikrini ilk kimler buldu?

Biz bulmadık o kesin. Ben dahil bizler sıkıntıya gelemiyoruz. Hava güneşli, efil efil rüzgarlı, dağ başı ya da bayır yanı yaşayacağız. Obalarda, köylerde… Ihlara Vadisi’nden sonra hiç buz tutmayan termal krater gölü Narlıgöl’e uğrayıp doğru Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne giderken düşündüm katlı otopark konusunu. Kapadokya gezilerinin önemli duraklarından biri de yeraltı şehirleri ama ben inmedim. Kapalı yer fobisi demeyelim de dar, küçük, havasız, basık, loş yerler bana göre değil. Ama yerin altına 8 kat atmış bundan yüzyıllar önce insanoğlu. Takdire ve hayrete şayan durum. Çok güzel bir video ekliyorum, sizin de beğeneceğinizi umuyorum. Lütfen tıklayın.

Güzel atlar ülkesi Kapadokya

Atlar ve periler diyarı Kapadokya

Balonlar, atların perilerin yerini alır mı?

Fotoğraftaki figürler çoğu yerde var. Kapadokya güzel atlar ülkesi demek, atlar tamam da Alaaddin’in sihirli lambası şeklindeki yağdanlık, içinden çıkan perileri cinleri mi sembolize ediyor acaba? Önümüzdeki yıllarda Kapadokya adı en çok balonlarla anılacak diyorlar. Popüler kültüre yenik mi düşecek Peri bacaları, atlar, masallar? Sizce?

Avanos içinden Kızılırmak’ın aktığı bir yer, su var burayı bir başka sevdim. İki de köprü var, biri 1900’lerden taş, diğeri sallanan asmalı o daha yenice. Nehir üstü gezinti botları, gondol ve jet skileri. fotoğraf çektiren gelinleri, yüzen ördekleri, çaput bağlanan hatta kilit asılan yerleriyle hareketli Kızılırmak kenarı. Çömlek yapımını izleyeceğimiz Ali Usta başlangıçta sessizdi ama bir konuştu, içinden şovmen çıktı. Tarih, sanat ve zanaat yanında esprilerle ortam ısındı birden. Bu işi öğrenmişler, önce tanıtım sonra alışveriş. Herkes memnun…

Peri bacaları ne tarafta?

Peri bacalarının sadece bir ya da iki yerde olduğunu düşünüyorsanız (benim gibi), Kapadokya’da Peribacaları her yerde. Ben dışarıdan görünen o tuhaf şekilden ibaret sanırdım önceleri, arkasını çevir ev, dükkan, kilise hepsi. Paşabağ Rahipler Vadisi de bunlardan biri, hatta jandarma karakolu da bir Peri bacasının içinde hizmet veriyor. Keşişlerin inzivaya çekildiği bir bölgeymiş, farklı bir sakinliği var. Sonuçta Hristiyanlık da hak bir din olarak vahy edilmiş zamanında ve gönülden Allah deyip Ona sığınan her kim olursa olsun huzuru oralara siner.

Paşabağ Rahipler Vadisi

Buralar hep rahipti,keşişti…Kapadokya tur programları hep çok yoğun, konaklama yapacağınız lokasyon önemli, yörede gezip akşam Aksaray’da bir otelde konaklamak istemiyorsanız bunu dikkate almanızı öneririm. Ürgüp’te özgün dokuya sahip ya da taş otel sayısı fazla, her bütçeye uyacak bir alternatif vardır. Gece Ürgüp sokakları ışıl ışıl, meşhur Asmalı Konak da burada. Sinema diliyle işlenen mekanların nasıl daha da güzelleştiğini fark ediyor insan. Vizör gücü bu olsa gerek.

Ürgüp sokakları

Pencereler göz, soba borusu burun, kemer de koca bir ağız. Ürgüp yüzü…

Kapadokya gezisi planlayanlara önerilerim var…

*Otel seçiminden başlayayım, az önce anlattım. Aksaray’da apartmanlar arasında, cadde gürültüsü içinde kalmak yerine konfordan biraz ödün verilip Ürgüp’te kalın derim. Gecesi bilmem kaç yüz dolar parayı olsa da vermem. Ancak konaklama konusunda turların değil sizin tercihleriniz belirleyici olsun. Kapadokya atmosferi olan bir yer çünkü.

*Gezilerde yemek konusu önemli, turla gidiyorsanız aradaki öğünlerde anlaşmalı yerlere alternatif belirleyebilirsiniz önceden.  Kapadokya gezisinde yöresel kuru fasulye, çömlek kebabı yemek isteyebilirsiniz, ben tuzlu fıstık ve elma yedim. Gün ortası aşırı tok gezmeyi sevmiyorum, ceplerinizi doldurun.

*Gezi planı içindeki bir çok yer de anlaşmalı firmalar çerezci, onyx taşçı, şarapçı, çömlekçi buralarda baktınız kafanıza uymuyor, gruptan hemen ayrılın zamanınız boşa geçmesin. 20 dakika da olsa çevre keşfi yapın, inanın daha mutlu olursunuz.

*Sütle ıslatılıp fırınlanan kabak çekirdeği, çikolata kaplı kayısı, bir çeşit üzüm pestili körpüt alıp eve götürülmelik. Ama çarşı pazar gezerken kendi seçtiğiniz esnaftan almalı, hediyelik kutular pahalı ve dişin kovuğuna yetmez.

*Kış ayları, sonbahar ve ilkbahar tercih edilecek zamanlar. Yazları sıcak deniyor, bir de arazi örtüsünden ötürü olsa gerek toz şikayeti de oluyor.

*Atv, atlı tur safari, bisiklet safari de balon tura alternatif, deneyebilirsiniz.

Kapadokya balon turu

On yüz bin milyon baloncuk.

Balonla uçmak mı izlemek mi?

İzlemesi ucuz 30 tl ve gerçekten görsel şölen. Uçması da eminim çok heyecanlı ve zevklidir. 200-250 euro arasında değişen fiyatlar var, fiyatlar beni uçurur zaten diyorsanız, seyretmesi de güzel. Dibinizden geçiyorlar, kalkış anlarını izlemek de çok heyecanlı. Ciddi bir ekip çalışması yapılıyor, balonların sıcak havayla doldurulma ve yavaşça gökyüzüne yükselme anlarını izlemek de güzel. Seyir için Aşıklar vadisi’ne gittik, romantik bir yer ve herkes fotoğraf çekiyor, o kadar yani… İlk 1987 yılında Raks firması tanıtım için balon uçurmuş ve 90’lardan bu yana hızla büyüyen bir sektör olmuş Kapadokya balon turu. Hava durumu son ana kadar değişip, tur iptal olabilir. Güzel deneyimdi balonları izlemek.

Kapadokya’da Üç Güzeller, Uç Hisar da mutlaka görülmesi gerekenler listesinde. Güvercinlik Vadisi de meşhur, hani şu nazar boncuklu çaputlu ağaçların olduğu yer. Unutmadan yazayım, güvercin neden önemliymiş biliyor musunuz? Çünkü en verimli gübre güvercinlerde, buralarda toprak çorak olduğu için çağlar boyu güvercin yetiştirmişler. Vadi manzarası tam seyirlik ama çoğunluk tam çekimlik düşüncesinde, selfi çubukları arasından ne görünürse artık.

Kapadokya Güvercinlik vadisi

Nazar boncuğu, çaput, kilit her türlü batıl itinayla asılır.Göreme Milli Parkı, Dervent Vadisi derken Peri bacalarının her çeşidini, oyuklara işlenmiş 3000 yıllık kültür mirasını gördük.  Aslı var mı bilmiyorum ama Göreme Milli Parkı’nın statüsünün değiştirildiğine dair haberler var. İnşallah iyileştirme yönündedir, istismara açık bir zenginlik çünkü. Hristiyanlar için çok önemli tarihi birikime sahip bir yer de Göreme Açık Hava Müzesi, Ihlara Vadisi’nde olduğu gibi binlerce yıllık kilise ve yaşam kalıntıları burada da peri bacaları içine, oyuklara işlenmiş. Kapadokya Unesco dünya kültür mirasına alınmış, dünyanın ilgi merkezi yerlerden biri. Köklerinin burada derinlerde olduğunu biliyorlar.

İyi ki gitmişim, geç kalmışım… Geç kaldığım, iyi ki gitmişim diyeceğim çok yer var. Yine uzun yazmışım ama uzun uzun yazacağım daha çok şey var… Hadi bir de film önereyim. Kapadokya’da çekilen eğlenceli bir yapım. Adını söylemem, fragmanı beğenirseniz izlersiniz. 

17 yorum
  • Çekergezer

    4 Şubat 2020, 21:26

    İnsan kıskanıyor valla böyle bir yazıyı okuyunca. Öyle doyurucu bi gezi yazısı olmuş ki tek solukta okudum desem abartmış olmam. Tuz Gölü fotoğrafları da ne güzel olmuş bu arada 😉 Ellerine sağlık (iç ses: Yazamayanın blogunu yazarlar işte) Kendim yazmış kadar oldum 👍

    • begonvilsokagi.com

      4 Şubat 2020, 21:32

      Ben de seninkileri kıskanıyorum ne olacak şimdi? Birbirini motiveye devam o zaman. Tuz Gölü fotoğrafları çok güzel evet, kendim çekmiş kadar oldum. Çok teşekkür ederim efemm..

  • Melhuzat

    5 Şubat 2020, 21:10

    Sevgili Begonvil Sokağı; yazında kullandığın dil gerçekten çok hoş… Okudukça kendim gezmiş gibi hissedebiliyorum. Daha çok gezebilmen ve daha çok yazabilmen dileklerimle!

    • begonvilsokagi.com

      5 Şubat 2020, 21:55

      Teşekkür ederim, güzel görüşlerinize ve dileklerinize. Ben de size başarılar diliyorum. Melhuzat ismi hoş olmuş. Hem herkes melhuzattır hem de herkesin bir melhuzatı olmalı..

      • Melhuzat

        8 Şubat 2020, 09:55

        Çok teşekkür ederim. Karadeniz’e yolunuz düşerse mutlaka Ünye / Ordu’yu gezmeye çalışın. Beğeneceğinize eminim. Hem tarihi yapısı hem de Karadeniz’in mükemmel yapısıyla oluşturduğu doğal bir şehir. Sahil kenarında yürüyüş yapmak bile harika olacaktır.

        • begonvilsokagi.com

          8 Şubat 2020, 12:29

          Ünye’de yaşayan bir yakınım var, blog sayesinde tanıştık. Çok kıymetli bir emekli eğitimci ve feyz alınası bir insan. O da Ünye’den tıpkı sizin gibi bahseder, sahil kenarında yürüyüşü bile aynı anlatır. Ben de istiyorum oraları da görmeyi. Çok teşekkür ederim.

  • Aslan Gazetesi

    8 Şubat 2020, 21:37

    hep gitmek istediğim bir yer umarım bir gün giderim. Makaleniz baya detaylı olmuş elinize sağlık

    • begonvilsokagi.com

      8 Şubat 2020, 22:05

      İnşallah yakın zamanda gitme fırsatı bulursunuz. Eminim beğenirsiniz, güzel olmayan yer yok vatanımızda.
      Futbolla çok ilgim yok ama Galatasaraylıyım, Fatih Hoca’dan ötürü biraz da. Tanışma fırsatı bulmuştum yıllar önce, futbol kitle sporu ama bireyler etkili.
      Meraklısına iyi bilgi kaynağı web siteniz. Başarılar dilerim ben de..

  • ekransayfa blog

    25 Şubat 2020, 13:23

    güzel fotoğraflar, çok güzel bir yer :=)

  • Fecar

    4 Mart 2020, 10:35

    Balonda yer bulabilmek zor oluyor sezonda nasıl bir sistamatikle rezervasyon alıyorlar anlayamadım. Uçma planınız varsa , herşeyden önce balon için reservasyonunuzu yaptırmanızı tavsiye ederim.

    • begonvilsokagi.com

      4 Mart 2020, 11:29

      Haklısınız balon niyeti varsa önceden rezerve yapmak gerekli. Bunu gittiğiniz tur ya da pek çok balon firmasının web sitesi üzerinden yapmak mümkün. Balona binmek niyetimiz en baştan yoktu, saha çalışmasını izlemek, gökyüzüne yükselişleri ve sonrası da hayli keyifli oldu.
      Teşekkür ediyorum.

  • enes demir

    5 Nisan 2020, 12:13

    Teşekkürler Faydalı Bilgiler İçin

  • Gebze Web Tasarım

    12 Nisan 2020, 15:16

    Çok sevdiğim yerler içerisinde gelen Nevşehir Kapadokya benimde sürekli kafa dinlemek için kaçtığım yerlerden biridir. Her gidişimde hep aynı yerde kalırım. Avanos girişinde bir apart otelde. Gerek ilgileriyle gerek saygı ve sevgileriyle sürekli tercih sebebim olmuştur. Üstelik Avanos girişinde oluşu Göreme açık hava müzesine araç ile 5 dakikalık bir mesafede oluşu beni oldukça cezbetlektedir.

    Doğrusunu söylemek gerekirse doğal hali, temizliği, sessiz sakin oluşundan dolayı sürekli yaşamayı düşündüğüm yerler arasında gelmektedir.

    • begonvilsokagi.com

      12 Nisan 2020, 16:22

      Avanos’u ben de sevdim, Kızılırmak kenarında oluşu da ayrı güzel. Turla gittiğimiz için maalesef çok gezemedik ama Kapadokya geneline göre daha sakin bir hava hissettim. Konaklama yaptığımız Ürgüp de bütün dokuyu yansıtan bir yer ama orası sadece turistik gibi sanki. Gezdiğim yerlerde yerli halkın yaşayışına tanık olmayı da istiyorum.
      Şimdi siz Avanos’a dair böyle sözler edince merakım arttı, tekrar Kapadokya’ya gitmeyi pek düşünmem ama yolum düşerse uzun uzun gezmek isterim.

      Görüşlerinizi paylaştığınız çok teşekkür ederim.