Zihin Haritası mı? Kalp Kılavuzu mu?

zihin haritası

Çok cazip bir teklifle karşıma çıktılar… Bir bakar mısınız? “Kendimi çok sıkışmış ve dağılmış hissettiğim, hiç bir şeye yetişemediğim, beceriksiz olduğumu düşündüğüm bir anda zihin haritaları ile yapılacaklar listem kısaldı, yüzüm gülmeye başladı, toparlandıkça gücüm arttı.” Eğitimi verecek uzman süreci böyle özetleyip, hadi siz de bir deneyin diyor. Modern zaman formüllerine mesafeli, kişisel gelişim argümanlarına şüpheci bakan ben, e bi deneyim bakalım dedim. Eğitim sanal, kısa ve ücretsiz, eğitimci biosu da tatminkardı… Zihin haritası mı? Kalp kılavuzu mu? İkisi birden ama…

Zihin haritası… Mind map…

Aklıma çarpım tablosu geldi şimdi, zihnime rahat hazır ol modu veren ilk anım oydu galiba. Hep içimden şu geçmişti, ne sıkıcı ya, bunun daha neşeli bir yolu yok mu? Hah işte zihin hep o arayışta, en azından benim ki öyle çalışıyor. Memur kafası, asker disiplini olmasın ama her şey tıkır tıkır yürüsün. Aslında tüm çaba, mucize beynimize, vücudumuza uyum gösterebilme ya da kendimize co pilot olabilme… Sıkmadan hemen özetliyorum zihin haritası nedir sorusunu…

zihin haritası

Beyin renkli ve eğimli sever, yap ortaya bi karışık…

Yapılacaklar listesi vol bilmem kaç…

Çoğumuz yapılacaklar listesi yazar, yaptıkça tikler sonra da oh bitti diyerek atarız. Ya da liste yapmayız veya liste yaparız ama işleri yapmayız. En rahat grup ne liste yazar ne de harita yapar ama her işi sıralı gider. (Onlarla tanışmak, arkadaş, komşu filan olmak lazım.)  Algı ve ilgi dağıtan çok şey var ve zaman bana yetmiyor. 24 saat size yetiyor mu? Son zamanlarda sıkça duyduğum ve popüler kavramlardan biri zihin haritası yapmak. Resim, şekil, renk seven üretken sağ beyin lobu ile düzen, kelime, liste seven sol beyin lobu işbirliği diyebiliriz zihin haritaları için. Biraz daha ayrıntı ve ipuçları burada.

Her zamanki gibi yeni öğrendiğim bir konu olduğu için araştırdım. Ohoo yine geç kalmışım ama olsun. Mind Map, zihin haritalama en basitinden en karmaşığına kadar her konuda kullanılan bir yöntem. Beyninizde fırtına estirmek, dikkat eksiliğini yenmek için iyi bir yöntem. Açıkçası bir ev hanımı da, öğrenci de, iş toplantısına sunum hazırlayan ya da buluş/icat peşinde koşan da uygulamalı. Hele ki bu zamanda çünkü zihinlerimiz mehter marşı eşiliğinde ilerliyor maalesef, bir ileri bir geri.

Antin kuntin tabir ettiğimiz bir sürü şeyi yapıyoruz da zihin haritası mı yapmayalım. Hafıza geliştiriyor, beynin kreatif tarafını aktifliyor, karar alma ve düşünce düzenlemeye yardım ediyor, Leonardo da Vinci, Newton, Einstein bile çalışmalarında kullanmış. Atalarımız ne demiş, “Hatırda kalmaz satırda kalır.” Satır yerini emojilere bıraktı o yüzden satırda kalmazsa şekilde kalır diyerek zihin haritası yapmak iyi fikir. Konuyu daha ayrıntılı araştırdım ama sıkmamak için uzatmıyorum, merak ettiklerinizi lütfen sorun. Ama daha bitmedi? Her şey beyinde zihinde mi bitiyor? Hani kalp, hani kalp?…

Melez hayatlar yaşıyoruz…

Kemal Sayar geçen hafta bir söyleşisinde böyle dedi, “Günümüzde melez hayatlar yaşıyoruz hepimiz, bedenimiz ve zihnimiz aynı yerde değil. Bedenimiz gerçek dünyada ama zihnimiz çoğu kez sanal alemde bir yerlerde. Çocuklar artık daha az kelime ile cümle kuruyor, yüz yüze bakmak, göz göze gelmek iyice azaldı…” Melez hayatlar tespiti çok ürkütücü hatta arafta olmaktan da kötü. Arafta kalmak yine bir umut ama safını seçip, buna alışmak ise geri dönüşü zorlu süreç. Zihin beynin en güçlü silahı ama çabuk bulanmaya, etkilenmeye müsait. Kalp desteği olmadan yolunu bulabilir mi zihin, elinde harita bile olsa. Kalp kılavuzu beynin en sıkı yardımcısı bence, beynimizden ısrarla isteyelim. Dünya üç günlük malum…

Pes etmek mi?

Harita, kılavuz hepsi var da yoruldum diyenler, pes etmek yok. Savaşçı ruhlu olmak iyidir de, yorucudur. Bazen nasır bağlayacak kadar sık bazen de savaşmayı bile bilemeyecek kadar ilk darbelerin olur. Düşer düşer kalkarsın. Her kalktığında yeni başlangıç… Bir savaşçının zor gibi görünen, kimilerinin dışarıdan yazık dediği tek kazançlı tarafı budur. Yeni başlangıçlar…

İnsanın kendine yeni hedefler koyması kadar güzel bir şey var mı? Hicri, miladi yılbaşı demem hepsini haydi şimdi modunda kutlarım içimde. Şimdi yeni hedeflerimi zihin haritası metodu ile bir güzel yapayım, kalp kılavuzumu da öpüp başıma koyayım gelsin yeni gün yeni yıl. Ama kalp kılavuzu konusu zihinden önemli bence. Deha olmasak da olur ama kalp olmasa bu beyin harbiden durur. Kalbi sıcak, böyle baktı mı gözünde en kötüsü kalp emojisi görünen insanlarla çevrili yeni bir yıl yaşayalım. Hayatlarımız da melez olmasın, saf olsun…

Bana bir zihin haritası şart, yoksa işin içinden çıkamayabilirim. Kalp kılavuzu kavramını ben uydurdum ama ihmal ettim, tekrar gözden geçirmek lazım. 2020’de de öğrendikçe, yaşadıkça yazacağım inşallah. Ben den kurtuluş yok.

 

4 yorum
  • yaşamyolu

    30 Aralık 2019, 19:31

    Yine naif ifadeleriniz ve tefekküre zorlayan zekice tespitlerinizi zevk ile okudum.

    İnsanı insan yapan, maddeden uzak, fizik ve cisim ile ifade edilemeyen ve fakat mana alemimiz içerisinde bazen rakip, bazen de yoldaş olabilen, iki özel kuvvetimize ahenk ve verimlilik sağlamak çabasındayız değil mi?

    Bir yanda akıl, zihin, zeka ve fizik ötesi dünyevi kabiliyetlerimiz. Diğer yanda iman, irfan, vicdan ve erdem ile kendini bulan kalbi dünyamız…

    Yazılım ve donanım dünyası gün geçmiyor ki yeni sürümler, daha hızlı işlemciler, daha yüksek depolama alanları yada daha fonksiyonel uygulamalar üretmesin.

    Ama biz insanlar aynı hızda guncellenemiyoruz değil mi? Keşke birileri islemcilerimizi upgrade etse zaman zaman…

    Bilgi o kadar dev birşey ki artik, hakim olmak imkansız. Bizim için hangileri gerekli? Seçmek dahi deha gerektiriyor…

    Ayrıca teknoloji bir insanın bir günde yapabileceği işleri o kadar arttırdı ve zaman ve mekanla alakasını
    o kadar kesti ki; islerimizin esiri olduk gunduz gece…

    Ve yine yeni yaşam tarzımız sosyal hayatlarımızı, hatta aile yaşamımızı o hale getirdi ki; yüreğimizin sesini de, beynimizin derdini de duyamaz olduk…

    Varsa yoksa yazılımların yönettiği hıza ve onların öngördüğü hacime ayak uydurmak…

    Bu işte bir yanlışlık var yav..!

    Kendimiz bile olamıyoruz…

    Bu şekilde doğan zaruret ve ihtiyacları da yine günü bugün yapan kapitalist ve emperyalist dünya dolduruyor…

    Oncelikle insanlığımızın farkında olmak… Devamında okumak, dinlemek, münazara etmek, seyahat etmek ve düşünmek…

    Tefekkür….

    Yazılarınızın devamını merakla bekliyorum… Teşekkürler….

  • begonvilsokagi.com

    30 Aralık 2019, 22:02

    Güzel görüşlerinize çok teşekkür ediyorum.

    Dünyanın görevi bizim dikkatimizi dağıtmak üzerine kurgulanmış sanki. Düşünsenize ilgi ve algıyı kendimize odaklasak keşfettiklerimiz bizi mana aleminde de madde aleminde de uçurur. Tefekkür, teslimiyet, saadet üçgeni…

    Zihin ve kalp açılımlarıyla birlikte mucizeyi sürekli kılıyor, ta ki dünyadaki görev bitene kadar. Nur ya da enerjiden oluşmuş olan asıl bedenimizle neler yaşayacağız kim bilir? Gerçi müjde var kısıtlama yok. Meleki olabilir insan ama öyle tembeliz ya da nefsimiz öyle çalışkan ki hep ilgi dağılıyor. Zihin haritalara, kalp kılavuzlara ihtiyaç halinde…

    Resetleme halini belki her samimi secde ya da dua hali sunuyor bize, ama talepkar olup yönü o tarafa çevirmek lazım. Hatta sadece rabıta zamanlarına has bile olsa bu hal, ne çok şey kazandırır bizlere. Teknoloji, uygarlık, modernlik masum, niyetler sonuca götürüyor. Yanlışlık var haklısınız, yüzeyde yaşıyoruz çoğunlukla belki de ondan. Minimalistlik mesela, modern yaşam trendi ama özünde de sade yaşam ve sünnetin tüm gerekleri var içinde. En popüler olan bile yüzeysel yaşanınca faydasına ulaşmak zor.

    Mesela en çok huzur tabiatta buluruz, bozulmamış ve ilk haliyle olan her şey iyi gelir. Tam aksini yapıp, sürekli kendimize yük bindirmek ve yabancılaşmak hangi mantıkla açıklanır bilemiyorum.

    Yaşamın yükünü hafifletmek ile hayatı zenginleştirmek gayreti var. Zihine harita, kalbe kılavuz hepsi o gayretin içinde.

    Görüşlerinizle değer kattınız, tefekkür ettirdiniz. Teşekkür ediyorum, selamlar

    • Hale Nur

      12 Ekim 2020, 09:22

      Zihnimiz mehter marşı eşliğinde ilerliyor bir ileri bir geri mi. Harika tanım. Bence kalp yol gösterici zihin yol arkadaşı. Birini takip ediyorsun birini işine yarar şekilde kullanıyorsun. Bennce 😇