Çok imrendirici, çok tacizkar kareler bunlar… İnsanın ağzının suları akıyor ve tek hedefim mutfak ya da market moduna giriyorsunuz hemen. Evimin fenomeniyim diyenler bile, şunu şuraya koyayım, bu filtreyi uygulayalım diyerek yaptığı yemekten daha güzel yemek fotoğrafları çeker hale geldi. Haksız mıyım? Yemek fotoğrafçılığı ile ilgili katıldığım bir atölye çalışmasında aldığım notlar ve deneyimlerimi derledim, meraklısına faydalı olur umarım. Bunu ben mi pişirdim bunu ben mi çektim dedirten fotoğraflar için temel tüyolar burada.
Mutfakla aranız nasıl?
Yemek yapmayı seviyorum, geleneksel ya da trend tarifler kadar doğaçlama da yaparım. (evet bazen uyduruyorum:) Ancak blog yazmaya karar verdiğimde yemek tarifleri içeren bir web sayfası hazırlamak hiç düşünmedim. Konuşan lezzetler başlığında farklı, yöresel lezzetler ve yiyeceklerden söz ettim ara sıra. İtiraf edeyim o zamandan anladım sanıldığı kadar kolay bir iş değil yemek fotoğrafı çekmek. Çünkü yanlış açı ve ışık ile mis gibi bir yemek için “cık, olmamış bu” denebilir. Yemek.com‘da bir sayfam var, denediğim ve sevdiğim lezzetleri orada paylaşıyorum. Yemek.com’un esprili dili ve renkli atmosferi hoşuma gidiyor, ancak sadece bir dijital arşiv bile olsa bu işin de hakkını vermek, iyi fotoğraflarla sunmak lazım tarifleri. Başladım denemelere, sonrasında da yemek fotoğrafçılığı atölyesine katıldım. Şimdi hap gibi tüyolarla bu atölyeden öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. Ara verdiğim aşırı özgün tariflerime de daha iyi yemek fotoğrafları çekerek devam edeceğim. Bekle beni yemek dünyası yettimm:)
Yeme de yanında fotoğraf çek, oldu mu şimdi?
Yemek fotoğrafı çekmek zor mu?
Hem zor hem kolay. Zor, çünkü tüm fotoğraf tekniklerini, DSLR kamera kullanmayı ve ayarlarını bilmek gerek üstelik çoğu kapalı mekan çekimi olduğu için ışık ayarı daha önemli. Kolay çünkü akıllı telefonlar, indireceğiniz iyi bir edit programı, birkaç ipucu ve tüyo ile çok güzel yemek fotoğrafları çekebilirsiniz. Bakınız: yukarı… Profesyonel çalışmalarda, kurumsal işlerde telefon ile çekim olmaz ama iddialı bir yemek blogu bile cep telefonuyla çok iyi kareler çıkarabilir. Kameraların yerini akıllı telefonların alacağı hep söyleniyor, hadi bakalım… Yukarıdaki ilk iki fotoğraf katıldığım yemek fotoğrafçılığı atölyesinde telefonla çektiklerimiz. Nasıl olmuş?
Ekipman deyip geçmeyin, alet işler el öğünür. Peki iyi yemek fotoğrafı çekmek için neler gerekli? Şunu unutmadan yazayım, ekipman tam, ışık, açı ve kompozisyon da tamam olsa bile ancak deneyim arttıkça kafanızdaki kadraja ulaşıyorsunuz. Pes etmek yok:)
Yemek fotoğrafı çekerken en gerekli ekipmanlar;
*Reflektör ve difüzör… Işığı yansıtmak, kırmak, gölgeleri azaltmak için gerekli. Yuvarlak beyaz ve alüminyum folyo görüntülü malzemeler bunlar, satın da alabilirsiniz, ince beyaz bir tülbent hatta tül perde yardımıyla ve alüminyum folyo kapladığınız genişçe bir yüzeyle de bu işi yapabilirsiniz.
*Fotoblog… Hazırladığınız kompozisyonun arka planında görünecek bu yüzeyler hem fon hem derinlik hissi için gerekli. Ya satın alın ya da evden küçük uyarlamalar yapın.
*Mutfak malzemeleri… Çeşit çeşit tabak çanak, küçük kaseler, sevimli mutfak araçları, ahşap aksesuarlar, kevgirler, bıçaklar, peçete, örtü, şişe ve çiçek. (Evet bunlara para yetişmez, komşudan arkadaştan ödünç alınacak artık:)
*En önemli ekipman da hayal gücü (kurgu/kompozisyon) Hayal edin, inat edin çekin mutlaka olur.
Kumruyu da yaptım fotoğrafı da çektim:)
Yemek stilistliği kavramını duydunuz mu?
Bu kavramı yeni duydum, yemek stilistliği... Dijital hayatta yemek yapmak kadar hikayesini oluşturmak ve kompozisyon içinde sunmak da önemli. Bu bir meslek ama amatörleri de çok iyi iş çıkartıyor. İyi bir yemek fotoğrafı çekmek için önce hikayesini kurgulamak gerekiyor, storytelling… Keyifli iş, zihin açıcı iştah açıcı. Reklamları bir düşünün, hepsinin hikayesi var. Ürün ön planda ama sürükleyen ve algıya yerleştiren ise hikayesi. Çekim öncesi hikaye kurgu hazır olsun ki işiniz çabuk bitsin. Yemeğinizin fotojenikliğine güveniyorsanız close-up çekerek detaylara girebilirsiniz. Alaçatı kumrusu yazım için çektiğim yukarıdaki fotoğraf başarısız bir close-up çekimdir. Turuncu fon kartonu, Alaçatı yel değirmeni magneti, yeşil mutfak peçetesiyle kural dışı ama sıcak bir kare yakalamışım. Fotoğrafta hikaye için kullandığım proplar birbiriyle uyumlu ama amatör gözü kaliteyi düşürmüş. Yalnız kumrular efsane oldu, kırmızı linke tıklayın tarifi alın bence…
Fotoğraf çekerken ışık, açı, kadraj nasıl olmalı?
İyi bir fotoğraf için ilk hatta tek şart, ışık… Ailemizin gezgini Rotasız Seyyah’a söyleşisinde sordular, bir sırt çantasıyla dünyayı geziyorsunuz, yanınıza fotoğraf makineniz için hangi lensleri alıyorsunuz? Dedi ki “Canon benim sponsorum malzeme sorunum yok ama sürekli kullandığım bir geniş açı ile ağırlıklı portre çektiğim için ona uygun bir lens taşıyorum. Önemli olan ışık, ışığı iyi kullanırsanız en iyi fotoğrafı çekersiniz.” Bu kural yemek fotoğrafçılığı için de geçerli. Pencerelerin önü evde küçük stüdyomuzu kurmak için ideal yer. Kuzeyden gelen gün ışığı hangi açıyla gelirse gelsin en verimli ışık. Reflektör ve difüzör ile ışığın fazlasını alıp, yumuşatmak mümkün. Ya da tül perdeyi çekin, olmadı beyaz bir tülbenti yapıştırın cama:) Arka plan olarak kullanılacak fotoblog da ışığı dengeler. Hepsi deneme yanılma ile oturan konular.
Hadi çaya gel hikayeli yemek fotoğrafı çalışması
Hangi yemeye hangi açı? Ya da bana yemeği söyle sana açını söyleyeyim:) Şimdi bir kase çorbaya veya karışık bir yemek çeşidine yakınlaşırsak elde edeceğimiz görüntü ne kadar ilgi çekici olur ki? 90 derece ya da 45 derece açıyla, genel kompoziyon ve uyum içerisinde daha iyi sonuç alabiliriz. Ama hacimli ve görüntü kalitesi keyif verecek malzemelere daha yakın açılardan girebiliriz. Hele şöyle zengin bir sofra çekecekseniz açınızı geniş tutun.
Yemek fotoğrafınız vesikalık olmasın
Kek fotoğrafını kuralları düşünmeden çektim, eksikler var ama yine de gel beni ye diyor demek ki olmuş:) Bu fotoğraf üzerinden ana kurallara da değinip toparlıyorum zira bak bak acıktım…
Yemek fotoğrafı çekerken kompozisyon oluşturmak için:
*Fotoğrafın hikayesini oluşturmak. Ben country/pastoral bir hava istedim. Ahşap, çiçek deseni, pötikare masa örtüsü ile bunu yakalamaya çalıştım. Vintage, minimalist ya da geleneksel konu çeşitliliği çok, yemeğinize hangisi yakışırsa…
*Yerleşim ve 1/3 kuralı. Yerleşimde odak her zaman yemek olmalı, buna dikkat edip keki netledim. Doğal görüntü, yaşanmışlık hissi önemli o yüzden keki hemen servis ediyormuşum gibi dilimledim.(Hatta sadece doğal olsun diye ağzıma koca bir lokma atmışımdır:) 1/3 kuralı her fotoğrafta var, kadrajı hayali 3 parçaya bölüp odak noktanızı ortalamak diyebiliriz. Biraz daha geniş açı kullansaymışım dedim şimdi kendi kendime, ne dersiniz? Her obje kadrajın içinde tam olarak yer alsın çabasına gerek yok yemek fotoğrafı çekerken, aksine daha doğal bir görüntü için kırpmaktan korkmamalı. Yine yerleşimde bir altın kural, hayali bir üçgen düzeninde yerleşim. Arka ahşap blog, sağda çay fincanı ve kek tabağı ile bir üçgen çizmişim kafamda. Çok fazla obje ilgiyi dağıtıyor gerçekten, yemek odak gerisi de daha zayıf 2-3 obje yeterli. Yemekten rol çalan hiç bir şey kadrajda olmasın. Negative space denilen görsel tasarımda boşlukların anlamı kuvvetlendirmesi konusu da çok önemli.
*İnsan beyninin algı mekanizmasına dikkat, fotoğrafta ilk sağ tarafa algı yöneliyor ve illa ki boşluklar arıyoruz çerçeve içinde. Stil ve prop uygunluğu denilen konulara da kullandığım tabak, fincan ve örtüde dikkat etmeye çalıştım. Şimdi bu kompozisyonda dantel örtü olur mu hiç?
*Renk uyumu… Aslında çok önemli konu, uyumlu renkler fotoğrafın hikayesini ve kalitesini çok etkiliyor, diyebiliriz ki yemeden doyuran fotoğraflarda bu renk uyumunun etkisi çok. Yine benim kek çalışmama dönersek, en fazla dört ana renk kuralına uymuşum. Keki merak edenler ana sayfada yemek.com yazılarıma tıklayıp “Dilimler ikişer olsun, kepekli yulaflı kek” tarifime ulaşabilir.
Yemek fotoğrafçılığı ile ilgili derlediğim notlarım, deneyimlerim bu kadar. Umarım konuya ilgi duyanlara faydalı olur, teknik bilgi anlamında eksik veya yanlışım varsa yazın lütfen. Mutfak keyifli mekan ama sevdiğinizin kalbine giden yol midesinden geçiyor tezi uydurma. Kalbe giden yol sadece kalpten geçiyor hem de ekspres…
14 Mart 2019, 11:32
Ne tesadüf ki benim de bu aralar üzerinde durduğum ve ilğimi çeken bir konunun karşıma gelmesi güzel oldu🤗 yemeği sadece yemek olarak değilde detaylarını görüp onları farkedebilmek istiyorum. Ve özellikle şu eski akşap zeminde ve koyu tonlarda çekilen fotoğraflara bi başka gözle bakıyorum. Senin fotoğraflarında çok güzel olmuş 😍😍 emeğine ve kalemine sağlık 💕🌸📸
14 Mart 2019, 12:04
Biliyor musun, geçen gün hikayende portakal dilimleri fotoğrafı paylaşınca aklımdan geçti. Yemek fotoğrafçılığı zevkli bir konu aslında, basit detaylar, küçük dokunuşlarla vayy dediğin kareler ortaya çıkıyor. Ticari anlamda da sirkülasyonu yüksek. Biz kızlarımla da seviyoruz böyle fotolara bakmayı, sonra anne tatlı bi şey ne yapsak:)
Dene bence hem çok güzel fotoğraflar çekersin hem de keyif alırsın hem de kilo alırsın:))
Teşekkür ederim, çok sevgilerimle..
14 Mart 2019, 13:49
Hiç ilgimi çekmeyen bir konuyu (yemek) bana bile okuttunuz ya helal olsun size. Fotoğraf konusunda epey bilgi edindim, hakkınızı teslim edeyim.
Yolunuz açık olsun. 😊
14 Mart 2019, 18:34
Çok teşekkür ederim, güldürdünüz beni. Allah razı olsun. Fotoğraf konusunda yıllardır çömezim ama azimliyim, seviyorum, inşallah güzel işler çıkartırım.
Hepimizin yolu açık olsun:)
14 Mart 2019, 18:12
Fotoğraflar nefis olmuş özellikle atölyede çekilen…Kumrular da öyle… Ellere sağlık, kızlara selam…
14 Mart 2019, 18:39
Fotoğrafçı yorumu önemli, beğenmene sevindim. Ama atölye ortamı kitaplar açık sınav gibi, bakalım benimkiler nasıl olacak? Kumrular sahi güzel olmuştu, o gün bitti:)
Ben de selam ediyorum kızına. Teşekkür ederim..
15 Mart 2019, 09:19
Şahane bilgiler
Kadrajına zeval gelmesin 😘
15 Mart 2019, 18:59
Teşekkür ederim:)
Fotoğraf sever biri için özgün bir kadraj sahibi olabilmek hoş bir hedef aslında. İnşallah…
Selamlar
20 Nisan 2020, 22:45
gerek görseller gerekse de yemek fotoğrafçılığına dair anlatım gayet başarılı olmuş, detaylı bilgiler aktardığınız için teşekkürler.
21 Nisan 2020, 10:39
Keyifli bir atölye çalışmasıydı, yemek fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için faydalı olur umarım. Teşekkürler..