İstanbul’a 2 saatlik mesafede günü birlik Göynük sakin kasaba gezisi yapabilirsiniz. İstanbul’da en yakın yere bile bir saatte varırız dediğimiz için gönül rahatlığı ile söylüyorum. Göynük’te kapalı, soğuk ve yağmurlu bir havada ilk keşfimi yapmış oldum. İlk diyorum çünkü bir kaç kez daha gitmek isterim. Bolu taraflarını çok seviyorum, geçerken bile sık sık uğranacak bir yer burası.
İnsan sakinlikten, temiz havadan, yeşilden sıkılır mı? Metropol hayatının bir virüs olduğunu düşünüyorum artık, içine girdi mi seni hem hasta ediyor hem de bırakmıyor.
Göynük özünü korumuş bir Osmanlı kasabası
Akşemseddin Hazretleri’nin yaşadığı, türbesinin bulunduğu ve manevi atmosferinin hissedildiği bir yer Göynük. Cami, külliye ve türbenin bulunduğu meydan genellikle kalabalık. Ben türbenin içine girmedim, penceresinden dua ettim ve bir kare çektim. İstanbul’un fethi ile ilgili Cibali Baba kıssasını anlatmak istiyorum.
” İstanbul’un fethi için kuşatma sırasında atılan toplar, bir türlü hedefini bulmuyormuş. Bu sırada büyük maneviyat sahibi, Fatih’in hocası Akşemseddin bunun sebebini araştırıyor ve buluyor. İstanbul surları içinde bulunan meczup evliyadan Cibali Baba Hazretleri, manen Cenab-ı Hakkın bir ismine mazhar olmuş. “Ya Rabbi! Gavurcuklarımı koru.” diye o isimle dua edince toplar tesir etmiyor…
Bunun üzerine Akşemseddin kırk gün duaya devam edip Cibali Baba’nın mazhar olduğu o isme kendi de mazhar oluyor hatta onu geçiyor. O isme mazhariyetle gelmiş olduğu makamdan onu azlediyor. Bundan sonra atılan toplar hedefi vuruyor. Böylece uzun ve yorucu bir kuşatmadan sonra İstanbul fethediliyor.”
Cibali Baba, Bizans döneminin İstanbul’unda yaşayan veli bir zat, meczup bir evliya… İslamı anlatır, sevdirir. Birlikte yaşadığı Rumlar da Onu sever, benimser. İşte Onun bu sevgisi, kendisinden dua talep eden “gavurcuklarını” kırmayıp, halisane duasına ve kabulüne sebep olmuş. Samimiyet ve dua…
![]() |
Akşemseddin Türbesi |
Göynük sakin kasaba
Göynük meydanından tatlı rampayı takip ederek Zafer Tepesi’ne doğru yürümek lazım. Öyle güzel sokaklar ve evler var ki soluklanmayı bahane edip oyalanmak istiyor insan. Fotoğraf çarşıdan bir kare bu sokakta çiçek, saksı ve dükkanın önüne açılmış tezgahlar dışında bir şey olmasa en güzeli. Göynük bütün mimari dokusu korumaya alınmış bir sit alanı ve özgün havasını koruyor yine de.
![]() |
Göynük çarşıda alışveriş keyfi |
Göynük’ten almadan dönmeyin
Yerli ve yabancı turist grupları çarşıda ve türbe etrafında dolaştıktan sonra meşhur Bolu mutfağını tatmak için lokantalara gidiyor. Osmanlı Mutfağı ve yöresel Bolu lezzetlerini herkese tavsiye ediyorum. Göynük’ten eli boş dönmemek gerek. Pazartesi pazar kuruluyor, gezi o güne rast gelse ne güzel olur aslında. Öncelikle bu yörenin meşhur tahta kaşık ve diğer el işlerinden kullanım ya da dekoratif amaçlı almalı. Çok güzel taş baskı mor bir mutfak örtüsü aldım 5 lira, şimdi niye daha çok almadım diye pişmanım.
Bereketli topraklar buraları, mahsulu bol (Bolu adı oradan mı geliyor acaba, hemen bakayım. Hemen baktım değilmiş, Bizans kökenli bir kelimenin dönüşümü) Göynük’ten bombay fasulye (şeker fasulye) almadan dönmeyin zira her yerde bulamazsınız. İri, parlak, lezzetli bombay fasulyesini zeytinyağlı pişirin ve bolca nane ekin. Kulaklarımı çınlatacaksınız. Bakliyat, bal, pekmez, meyve kurusu, tarhana, erişte ne bulursanız alın bence. Göynük gezisinde ayrıca yörenin keş peyniri ve fırından alacağınız taze ekmekle çay keyfi de yapabilirsiniz.
![]() |
Zafer Kulesi yamuk değil ama ben de yamuk yapmam, oldu bir kere! |
Göynük’ün simgeleri
Göynük’ün simgelerinden biri de Sakarya Meydan Muharebesi anısına 1923’te yapılmış Zafer Kulesi, ilçenin hemen hemen her yerinden görüldüğü gibi buradan Göynük’ü seyir etmek pek keyifli. Yol üstünde kırmızı yanaklı, hafif tombul, güleç bir hanıma sorduğumda arabayla gitmeyin, meydandan yürüyün dedi. Hanımlar ne diyorsa o diyerek öyle yaptık, iyi oldu yürüyüş yolu çok zevkli.
![]() |
Manzara şekil önümden çekil diyebilirsiniz |
Zafer Kulesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere, buraya kadar çıkıp dinlenmek isteyenler için restoran ve kafe de hizmet veriyor. Tepeler arasına kurulmuş ilçede, kırmızı çatılar ve beyazlar halinde serpilmiş Göynük evleri arasında akan bir dere uzaktan çok güzel görünüyor.
![]() |
Büyülü diyar Göynük |
Alabildiğine yeşil tepeler, içinde minnak görünen evler hava bulutlu da olsa izlemesi doyumsuz. Göynük gezisi ile beraber Karabey, Değirmenözü, Kaşıkçı ve Çubuk yaylarına doğru da yola çıkmanızı öneririm. Tam pastoral dedikleri türden yerler…
![]() |
Sakin ve huzurlu Göynük sokakları |
Hiç apartman yok ne güzel, beton da az bu daha da güzel. Restore edilen, müzeye dönüştürülen, butik otel olarak hizmet veren hiç bir evi gezemedim, yaşam alanları ve özellikleri ile tarihi Göynük evleri başlı başına bir gezi ve yazı konusu.
Çok sevdiğim bir Bolu türküsü ile bitiriyorum.
30 Ocak 2018, 22:51
Keyifli bir yazıydı . Böyle şirin kasabaları gezmeyi , o şirin evlerin arasında kaybolmayı çok seviyorum . Şu evinde çekeyim bu evi de derken eşimin sinirleri zıplıyor . 😂😂😂 Ama ben hepsini ayrı ayrı çekiyorum . O şirin sokaklarda geziyorum . 😂😂 Kendim geziyor gibi oldum . Çok çok teşekkürler. Emeğinize sağlık . Sevgiler . 😊💕
30 Ocak 2018, 22:55
Benimle geziye gidilmez, ne sık sık tuvalete giderim ne de hemen acıktım derim. Biraz daha gezeyim, şu sokağa da gireyim derken yanımdakiler çok yorulur. Ama sonra iyi gezdik derler:) Kaybolmak kısmı en zevklisi, fotoğraf hiç istediğim gibi çekemiyorum maalesef, hep bir yetişme telaşı ama zamanla olacak inşallah. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
31 Ocak 2018, 00:02
Güzel bi tanıtım yazısı olmuş ellerinize sağlık. Keşke daha fazla zaman ayırabilseydiniz. Dediğiniz gibi tam da vakit ayırıp güzel fotoğraflar çekilip uzun uzun yazılası bir yer gibi. Ben görmedim ama listeme aldım. Ellerinize sağlık
31 Ocak 2018, 00:16
Zaman konusu bana kalsa daha farklı olur ama önce anneyim diyerek peşimde ördeklerimle dolaşıyorum ama böylesi ayrı güzel oluyor, bir daha seninle gelmeyiz deyip isyan ediyorlar. Sizden de okuyup, görmeyi dilerim Göynük kasabasını. Teşekkür ediyorum.
31 Ocak 2018, 01:08
Çok güzel anlatmışsınız. Böyle küçük, sevimli yerleri seviyorum ben. Aklımda bulunsun burası. Emeğinize sağlık:)
31 Ocak 2018, 02:23
Acı bir ölümün ardından yakınlarımın hastalık üzüntüleriyle boğuştuğumuz bu günlerde hayatın yine de yaşanmaya değer olduğunu,Allah'ın insanlara ne güzellijler verdiğini hatırlatan bir yazı oldu bu. Teşekkürler…Artık biliyorsunuzdur küçük yerleri çok severim zaten. Göynük de çok güzelmiş. Yüreğinize ve kaleminize sağlık.
31 Ocak 2018, 15:27
Merhabalar.
Sayenizde Bolu iline bağlı bu şirin ve küçük Göynük kasabasını tanımış olduk. Şayet burası sit alanı kabul edilerek korumaya alınmamış olsaydı, şimdiye kadar çoktan beton binalar kaplardı her yanını. Dolayısıyla da Göynük'ün bu cazibesi kalmazdı. İnşAllah bu koruma devam eder. Gerçekten insanın ruhunu dinlendiren ve huzur veren güzel bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
31 Ocak 2018, 19:40
Yakınımızdaki yerleri gezeceğimize aynı yerleri döndür döndür niye gezeriz merak ediyorum. Tembellik mi acaba ama seyahat ruha şifa.
Beğendiğinize sevindim. Sevgilerimle:)
31 Ocak 2018, 19:50
Allah rahmet eylesin, Yaradan'ın yanında olduğunu bilip bu kadar zorlanmamızda ne hikmetler var kim bilir. Özlem zor alışmak zor velhasıl. Allah kolaylaştırsın.
Küçük yerler de insan büyüyor, metropol hayatı insani tarafı küçültüyor maalesef. Göynük gerçekten güzel ki bu eksik bir yazı oldu her yanı gezemedim hava bulutlu iyi fotoğraflar olmadı hele evleri iyice gezmek gerek. İnşallah gidip gezme fırsatınız olur. Çok sevgiler..
31 Ocak 2018, 19:52
Osmanlı kültür mirasının ruhunu, ecdadın vefasını, Kurtuluş Savaşının azmini yaşamış bir yer, tabi Akşemseddin Hazretleri'nin manevi atmosferde payı da önemli. Çok şükür böyle güzel bir vatanımız var.
Fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum, selam ve dua ile.
31 Ocak 2018, 19:56
Akşemseddin hazretlerinin türbesinin orada olduğunu bilmiyordum. Mimari dokusu ve doğa ile içiçe oluşu gerçekten güzelmiş. Fotoğraflar ve yazı için elin sağlık. Sağlıcakla inşallah 🙂
31 Ocak 2018, 20:00
Peygamberimiz'in (sav) fethini müjdelediği İstanbul'un kutlu komutanına mürşitlik etmiş bir zatın nasıl bir himmeti vardır kim bilir? Çok şükür şanslıyız böyle bir ecdadımız var. İnşallah siz de gezme görme imkanı bulursunuz. Teşekkür ediyorum, siz de sağlıcakla kalın:)