KURABİYECİLER!..

Çaylarrr!.. Bu sözü Çocuklar Duymasın dizisinde Çaycı Şükrü karakterinden duyup benimsemişti herkes bir dönem. Çaylarrr dendi mi yanında bir şey yoksa, kuru kuru mu içeceğiz şimdi deriz. Burada bir ironi var onu çözemedim, çay sıvı neden kuru diyoruz? Bilen varsa söylesin. Çayın yanına en çok yakışan partneri ise kurabiyedir. Herkesin damak zevkine uygun bir kurabiye çeşidi ise mutlaka vardır. Ağızda dağılan, kıyır kıyır, yumuşacık, çeşit çeşit aromalı ya da sadece çocukluk günlerini hatırlatan kurabiyeler. Tercih size kalmış…

Çocuklarla yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri de birlikte kurabiye yapmak. Buna erkek çocuklar da dahil, zaten en iyi aşçıların onlardan çıktığı düşünülürse önce onları sokmak lazım mutfağa. Biraz aklı erecek yaşa gelen ailenin en küçük bireyleri de dahil edilmeli bu etkinliğe. Çocukluğumda böyle bir kurabiye gününde yaptığımız şişman kuş şekilli kurabiyeleri ve lezzetini hala unutamam. Bu arada çılgınlık dozunu arttırmak, serbest şekiller ve aromalarla değişik lezzetler bulmak mümkün. Çok güzel olursa özgün bir tarife imza atmış olursunuz bu da az değil, aile markası gibi bir şey.

Klasik bir kurabiye tarifi… 

Tazeyken de, bir hafta beklese de ağızda dağılıyor, malzemeleri ve hazırlaması pratik.

Malzemeler:
*2 çay bardağı şeker
*3 kaşık yoğurt
*1 yumurta
*125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 kabartma tozu
*1 paket vanilya
*3 çorba kaşığı nişasta
*Aldığı kadar un

Şeker, yoğurt ve tereyağ ile sıvı yağı ezerek yoğurun. Ardından elenmiş un, nişasta, kabartma tozu, vanilyayı ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yukarıdaki fotoğraftaki kakaolu kurabiyeler için unla birlikte 3 çorba kaşığı kakao ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede 20 dakika pişmesi yeterli. 
Bu tarife küçük bir havuç rendesi. yarım bardak ceviz ve 1 çay kaşığı tarçın ilavesiyle havuçlu cevizli kurabiye yaptım, testi geçti.

Sosyal medya herkesi daha bir özenli daha bir sunum meraklısı yaptı. Ama bu mutfağın doğasında olan bir kaygı aslında, önce gözü doyurmak gerek. Üstelik mutfak da bir sanat kadın olsun erkek olsun bu kadar emek harcanmış onun albenili sunulması kadar doğal ne olabilir? Yemek dergilerinin pabucu biraz dama atılmış gözüküyor, hepimizin güvenle takip ettiği bloglar var. Madem bu yazıyı kurabiyeciler için yazdım, bu işin püf noktalarından da söz edelim.

Kurabiye yaparken dikkat edilmesi gerekenler

*Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Ancak sert kurabiyeler yapmak istiyorsanız, fotoğraftaki damla çikolatalı cookies gibi, tereyağını eritip soğutup öyle kullanmalısınız.
*Düşük sıcaklıkta pişirin, fırın yüksek derecede olmasın. Herkes fırınını tanır, 15 dakika geçti mi kontroller başlar üstü kızarmaya başlayınca tamamdır. Kurabiyenin altına bakarak piştiğini anlıyoruz. Sertleşmeden fırından çıkarmak gerekiyor, tepside kıvam süresini unutmayın.
*İlk aşamada şeker ve yağın birbirine iyi karışması önemli.
*Unu ve kabartıcı malzemeleri elekten geçirin.
*Karbonat, kabartma tozu ne kullanıyorsanız üzerine 1-2 damla limon suyu ya da ev elma sirkesi ekleyin.
*Alabildiğine un kavramı pek sevilmez ama kurabiye tariflerinde hep geçer. Kulak memesini iyi tutturmak gerek.

*Hamur yoğrulduktan sonra 15-30 dakika kadar buzdolabında bekletilirse sonuç daha iyi oluyor.
*Kurabiyelerin yayılmasını istemiyorsanız eğer fırın tepsisini 15 dakika kadar serin bir yerde tutun sonra dizin kurabiye hamurlarını ve ısıtılmış fırına verin, yuvarladıktan sonra çok bastırmayın.

Her mutfağın kuralları ve ip uçları vardır, önerilerinizi bekliyorum… 

Yaz veya kış fark etmez hele evde çocuk ya da çocuk ruhlu birileri varsa kurabiyesiz ev düşünülmez. Elmalı kurabiye, lorlu kurabiye (çok severim), un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, ıslak kurabiye ve daha yüzlerce çeşit. Bir bardak çay, çocuklara da süt yanına da fırından yeni çıkmış kurabiye… Muhabbetiniz bol olsun. 

6 yorum
Write a comment