Dışarıda spora zaman, mekan bulamayan ya da param cebimde kalsın, her gün yürüyorum zaten diyenler de vardır. Haftada 2-3 gün, yarım saat çalamaz mıyız? Ya da zamanımızı çalan alışkanlıklardan geri alamaz mıyız? Ergenlik döneminden başlayarak spora yer açmak gerekiyor aslında. O dönemde artan yağ salgısı ve hormonal değişiklikleri dengelemek için düzenli spor birebir. Evde spora zaman var mı? Hem de nasıl…
Yetişkinler için ise iş hayatı, artan kilolar, annelik, rutine binen günlük koşuşturma arasında spor, yarına yatırım bir can simidi gibi. Yaşlılık deseniz ektiklerini biçme zamanı. Yaşam kalitesi yüksek bir yaşlılık geçirmek için, özellikle alzheimer gibi hastalıklarda bile önemini öğrendikten sonra geç kalmamak gerektiğini anladım. Spor yapmayı hep sevdim. Aslında alışan bırakamaz, o endorfin hormonu salgısı yok mu?
Spor yaparken hangi hormonlar coşuyor?
Endorfin öyle tatlı bir hormonumuz ki al şişeye doldur, yanında taşı. Tabii bu mümkün olamayacağı için endorfin hormonunu aktif tutmak lazım. Spor da onun en sevdiği aktivite. Başta endorfin olmak üzere dopamin, seratonin, östrojen spor ile birlikte etki ediyor.
Endorfin.. Spor yapınca özellikle kendini hissettirir ve bağımlılık yapar. Keyifli ve iyi hissettirir insanı. Severiz kendisini.
Dopamin.. Dopamin de keyif ve mutluluk verir sağ olsun. Dopamin seviyeleri düşünce yemek yemek ister insan, yer kilo alır üzülür yine yer mutlu hisseder…. Kısır döngüye dönmesini egzersiz yaparak salgılanan dopaminle çözebiliriz. Böyle de bir hormon..
Seratonin.. Bu hormon adeta mutluluğun adı. Düşük olması çok fena, depresyon kapıda bekliyor zaten. O yüzden düzenli spor yapılınca yükselen ve endorfinle beraber çalışıp etkisini katlayan şu seratonini ihmal etmeyelim.
Östrojen.. Kadınlar için önemli bu hormon egzersiz sırasında yağ mı karbonhidrat mı yakılacak ona karar veriyor. Kadınların östrojen seviyesi daha yüksek olduğu için de biz yağ yakıyoruz onlar karbonhidrat. Kısaca östrojen için bile spor yapılır.
Evde hangi sporu yapayım?
Evde kafanıza göre hareketler yapıp bunları spordan saymak yanlış olur. Terlemek farklı, yağ yakıp kas gücü artıp terlemek ayrı. Rehber olabilecek alternatifler var. Sosyal medyada takip edilecek fitness hesapları, ios ya da android telefonlarda faydalı ve disiplinli bir sürü spor programı var. Fitness Blender evde spor yaparken faydalı olacak bir site. İhtiyacınız, istekleriniz doğrultusunda yönlendiriyor. Hocalar eşliğinde sıkılmadan sporunuzu yaparsınız.
80’lerde aerobik, 90’larda step, şimdilerde pilates, kardiyo ve zumba ile devam eden spor trendlerinden seçim yapmak bize kalmış. Evde de pekala yapabilirsiniz. Yüzlerce program arasından kendinize uygun olanı indirin bilgisayarınıza, evde bir yeri de kapın ve başlayın…
Pilates
Pilates ile vücut sıkılaşır, özellikle vücut çekirdeği denilen karın ve sırt kasları güçlenir. Esnek bir omurga ve dengeli bir duruş oluşur. Stres savar, gerginlik atar ve enerji yükseltir. Yabancı kaynaklı pilates videolarında konuşma az, dikkatinizi vermeyi daha kolaylaştırıyor. Başlangıç seviyenize göre seçimlerinizi değiştirebilirsiniz. Buradan kendinize uyan videolardan birini seçebilirsiniz.
Kardiyo
Vücudunuzda yağ oranıyla başınız dertte ise kardiyo ideal egzersiz seçimi olur. Koşma, yüzme, yürüme, bisiklet de kardiyoya giriyor. Yüksek tempolu yapıldığında kalp ritmi yükseliyor, nefes alışveriş hızlanıyor. Güçlü ve dayanıklı bir kalp ve düşük stres faydası. Yağ yakımını hızlandıran bu egzersizler öncesi kasları ısındırmak ve sonunda esneme hareketleri ile spor sonrası oluşacak kas ağrıları azaltılır. Yine buradan bir başlangıç videosu seçerek başlayabilirsiniz. Hareketlerde zorlanmadığınızda bir üst programa geçme vakti geldi demektir.
Zumba
Farklı yaş ve kondisyon düzeyleri için 7 farklı kategori var. Kalça-karın-bacak kaslarını çalıştıran squat, tüm bacak kaslarını çalıştıran lunge ve neredeyse tüm kasları çalıştıran plank hareketleri müzikle birlikte zumbanın içinde. Bir ders ortalama 500-600 kalori yaktırıyor. Tüm spor egzersizlerinin faydaları zumbada var, artı eğlenceli.
Düşük programlardan başlayın, yavaş yavaş arttırın. Spor keyfi ve ışıltısı ev halkını öğrenciniz yapabilir, hazırlıklı olun… Daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve danışmak için www.deryanınsporgunlugu.com‘dan yararlanabilirsiniz.
Sağlıklı, enerjik günler herkese…
11 Mart 2016, 13:12
Sırt kaslarım çok zayıf kambur olmaktan korkuyorum:))) benim düzenli spora başlamam lazım
11 Mart 2016, 13:17
Bence hemen başlayın, arkanızda iki tane spor arkadaşı da hazır. Spor yaparken salgılanan mutluluk hormonu sizde çarpı üç olur. Ben denedim, tavsiye ederim. Selamlar…
11 Mart 2016, 20:23
Çok güzel bir konuya değnmişsiniz.Spor şart da bu tembellikle nasıl olacak bilmiyorum. Üstüne bir de bel ve bilek ağrısı… Aslında küçük yaşlarda başlayıp hayat biçimi haline getirmek lâzım. Fakat videoları merak ettim. Belli mi olur başlamaya vesile olur inşallah.
11 Mart 2016, 20:27
Hep genç kalabilmek için, gençken hatta çocukluktan başlanması gerekenlerden biri spor.Ağrılar ve kas kaynaklı rahatsızlıklar için zaten reçetede yazıyor spor yapın diye. Videolar çok yararlı ama önce bir spor eğitmeni ile paylaşmakta fayda var. Az da olsa sürekli olan illaki faydalı oluyor. Mutlu sağlıklı günlere…