İÇİNİZDEN BİR DİYET TUTUN !

Diyet yapmak ve sağlıklı beslenme

Allah’ım, yesem yesem kilo almasam ne olur?
Bu pazartesi diyete başlıyorum. Şöyle görkemli bir final yapayım bari!
Günde en az 8 bardak su mu? Ama ben su içsem kilo alıyorum…
Satırlar dolusu diyet klasikleri yazmak mümkün. O satırlardan çoğunu da ya yaşamışızdır ya da tanık olmuşuzdur…

Diyet dediğimiz kavram, insanlık tarihi kadar eski değil. Doğal beslenen, az çeşidi acıktıkça yiyen ve her işini kendi gören bir insanın diyetle ne işi olur? Diyet, kurgulanmış bir kavram belki…Diyet var ya diyet, ister sağlık-güzellik deyin ister sektör öncesi var sonrası var. Biraz şişmanlatalım ki sonra da zayıflatalım diyen, güçlü bir azınlığın parmağı var bu işte..?! (Son 3 cümle de, klasik diyet yorumlarındandır ve hepsinde olduğu gibi gerçeklik payı vardır.


İçinizden bir diyet tutun! Çünkü, o kadar çok var ki. Doğal beslen, porsiyonu küçült, hareketi arttır ve hep böyle devam et. Bu basit mantık, nasıl bu kadar çeşitlendiriliyor? Bunun nedeni insanlar, alışkanlıklar ve yaşanılan yerlerin farklılığı olabilir. Ama birbirine tamamen zıt beslenme alışkanlıklarını öneren marjinal diyetlere temkinli yaklaşmak lazım. Gönül ister ki  kimsenin diyet reçeteleri ile işi olmasın. Çünkü fotoğraftaki diyet tabağında zeytinlerin dizilişi tesadüf değil, diyet yapıyorum diye mutlu olan pek yok. İtiraf edelim, diyetler biteceği günün özlemiyle geçiyor.

Popüler diyetler var klasik diyetler var…

Klasik diyetler her sabah kibrit kutusu beyaz peynir, katı yumurta diye başlar ve devam eder. Ama heyecan, aksiyon kısa yol arayanalar için de yeni diyet programları var. Bunlar çok popüler, işte bazıları…
Karatay diyeti: Verdiği bilgilerin yanında, bizi bol bol gülümsettiği için ilk sırada Canan Karatay var. Bu diyette anahtar kelime “Glisemiks endeks”, sevilmeyen anahtar kelime “Hiç ekmek yok”…

Dukan diyeti: Bir dönem çok popüler olan bu diyet, 4 aşamalı. Atak, seyir, güçlendirme ve koruma. Anahtar kelimeleri, “Çok bol protein, sıfır karbonhidrat”…

Metabolik Balans diyeti: Ayrıntılı bir kan tahlili ve size özel bir diyet programı. Artı yüksek sayılacak bir meblağ da doktorun ücreti. Kitaptan okuyarak yapılacak bir diyet değil. Anahtar kelimeler, “Öğünler arası en az beş saat” ve “Her gün bir elma”…

Paleo (Taş devri) diyeti: Şeker ve unu hayatınızdan tamamen çıkarın, yiyecekleri en doğal haliyle mümkün olduğunca çiğ tüketin. Anahtar kelime “İşlenmiş gıdaya son.” …

Puan diyeti (Weight Watghers): Dünyada çok popüler bu diyet, besinleri kalorilerine göre puanlandırıyor. Yaş, cinsiyet ve kilonuza göre bir puan belirleyip onu aşmamaya çalışıyorsunuz. Anahtar kelime “Az puan al çok kilo ver.”

Diyet yok sağlıklı beslenme var

Bildiğiniz tüm diyetleri unutun:)

Bildiğiniz bütün diyetleri unutun:)

Amacım diyetlerle ilgili bilgi vermek değil. Hepsi ve daha fazlası (umduğumdan çok diyet varmış meğer) web sitelerinde ayrıntılı bir şekilde mevcut. İhtiyacınız varsa içinizden bir diyet tutun sadece. Ben tuttum, “En güzel diyet, sünnete riayet.” Bu sözü kim demişse çok güzel demiş. Peygamber Efendimiz (sav) “Midenin üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırın.” diyor. Ben diyeti unutmak istiyorum derseniz, tüyolar burada…

Günde iki öğün, ölçülü yemek, öğünler arası en az dört saat… Madem yaratılan her şeyin bir hikmeti ve yararı var. Manevi olarak helal maddi olarak da taze ve doğal gıdalarla beslenmek…

Dünyanın işine akıl ermez, içine girip kayboluyor insan. En iyisi hiç değişmeyen doğruların peşinden gitmek. Sağlıcakla…

2 yorum
  • BirTatlıHuzur

    18 Şubat 2016, 10:27

    Bütün mesele az ve öz yiyip evin işini kendimizin yapması. İşte size diyet.

  • Begonvil Sokağı

    19 Şubat 2016, 23:28

    Siz değerli öğretmenlerimize de yine aslında çok iş düşüyor. Çünkü, obezite küçük yaşlarda başlayan yanlış beslenme alışkanlıkları ile yetişkin dönemine kadar geliyor.Bilinçlendirme ve tembih ile okul döneminde doğru alışkanlığı çocuklarımıza verebiliriz umarım. Sevgiler…